Partidul Socialist Roman

COMUNICATE

Partidul Socialist Roman.

CONGRESUL al-V-lea

16 Noiembrie 2013.

 

                RAPORT  POLITIC  2013

 

Stimati membrii ai P.S.R.,

 

Sunt, azi, în faţa Dumneavoastră, în calitate de presedinte al Biroului Permanent al Partidului Socialist Roman, pentru a vă prezenta un Raport succint al activitatii membrilor Biroului Permanent PSR si al activitatii partidului pe ansamblul sa.

Scopul acestei acţiuni este  acela de a-i informa pe  cei prezenti despre activitatea organelor de conducere, a organizatiilor teritoriale si a membrilor Biroului Permanent, despre sarcinile si obligatiile asumate  la Congresul partidului  din 2008 ,precum si o informare privind si  alte activitati specifice desfasurate pe parcursul celor 5 ani.

O parte din cei prezenti cunosc,  in principiu , activitatile si ceea ce s-a infaptuit in partidul nostru, care este situatia actuala a partidului , ce drum ar trebui urmat si ce masuri trebuiesc luate pentru a revigora miscarea socialista in Romania, dar, trebuie sa recunoastem , ca sunt probleme pe care nu le putem stapanii, ca marea majoritate a populatiei este nemultumita de ceea ce se întampla in societate.

Trebuie sa recunoastem ca pe lipsa de perspectiva si nemultumire a marii majoritătii a populatiei sunt personalitati sau simpli cetateni care ar sprijinii Partidul Socialist Roman, potrivit declaratilor  pe care le fac, fara  constringere sau de complezenta, dar in realitate  lucrurile se complica,deoarece a aparut,din nefericire, politica dictata de interese si orgoli. Cunoastem faptul ca evenimentele nu au decurs asa cum au fost planificate,nu  totul a fost asa cum am sperat.Suntem constienti de faptul ca doctrina si ideologia unui partid socialist sunt greu de acceptat, de digerat  fara o minima cultura politica si ca  urmare credem ca sunt pe deplin justificate  acele critici la adresa activitatii membrilor , a activului din partid, in mod special al conducerii centrale a partidului.

Va informam ca pregatirea acestei Adunari Generale s-a facut sub imperiul necesitatii, fara a avea mijloacele necesare si nici toata logistica corespunzatoare , dar trebuie sa intelegem si sa acceptam faptul ca aceasta adunare este la a-II-a planificare in acest an si este un obiectiv ce trebuie indeplinit,

conform legii .

La aceasta Adunare Generala , asa cum este definita prin lege si in statut :  congres – conferinta nationala ,  au fost invitati reprezentantii  tuturor judetelor unde partidul are organizatii, conform normelor procedurale prevazute de statut, asa   dupa cum se va mentiona in raportul comisiei de validare a acestei adunari.

Inainte de prezentarea Raportului de activitate, trebuie sa facem cateva obsevatii privitor la situatia actuala a societatii romanesti.

Stimati prieteni, o societate sanatoasa este construita pe o legatura solida intre membrii sai, legatura care astazi datorita luptelor politice si a nemultumirilor  acumulate de populatie in cei aproape 25 de ani de guvernari haotice si lipsite de o minima viziune in folosul romanilor , este pe cale sa se rupa,  ducand in derizoriu calitatile oricarei natiuni sanatoase, de echitate,moralitate,compasiune,  solidaritate . Si toate acestea  se intampla datorita luptei surde pentru putere si ciolan dintre partidele aflate la putere sau in opozitie, partide fara o doctrina clara, fara programe economice realiste si fara  perspectiva .Viata arata ca  intre cetateni se asterne teama si grija pentru zilele ce vor urma si in consecinta se generalizeaza dispretul total fata de orice program guvernamental al  partidelor parlamentare actuale.

Provocarile si problemele din Romania sunt la ordinea zilei. Ele sunt inerente oricarei societati care nu are clarviziune in drumul ales de guvernanti,  inseland , aproape zilnic si in fiecare secunda, orizontul de asteptare a marii majoritati a populatiei. Noi, ca membri ai unui partid socialist modern , suntem pe deplin convinsi ca toate aceste probleme grave care macina si dezbina intreaga societate romaneasca , pot fi rezolvate daca se aduna toate fortele constiente si responsabile de starea natiunii,prezente si de viitor,intr-un singur suvoi constructiv, daca oameni inteleg care este sensul si politica de perspectiva pe o ideologie socialista adaptata contextului real intern si international si daca vom lucra in mod organizat pentru a gasi solutii, asa cum de altfel incercam prin membrii de baza ai  partidul nostru. Este evident faptul ca adevarata schimbare se intampla numai atunci cand suntem uniti de o cauza comuna: implicarea in viitorul nostru, al tuturor. Acest lucru inseamna ambitie, cultura politica, optimism, forta civica, nationalism,  aparare a drepturilor noastre.

Se pune intrebarea, cum vor creste copiii nostri, care va fi viitorul lor si al Romaniei  in conditiile actuale de criza sau in anii ce vor urma , daca nu ne implicam  in asigurarea unor conditii decente pentru familiile romanilor ,avand la baza programe viabile de dezvoltare economica a tarii, daca nu ne implicam in educatia lor, in formarea lor ca viitori adulti?

Se dovedeste justetea cugetarii fostului presedinte al SUA J.Kennedy ,care spunea : “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea” . Nu te intreba cine iti va rezolva problemele, intreaba-te ce poti face tu personal. Implica-te! Impreuna putem schimba viitorul „si putem fi schimbarea pe care vrem o sa vedem in lume „!

Prin Partidul Socialist Roman, pe baza doctrinei ideologice socialiste se poate cladi un alt viitor,  o societate care are ca baza : dreptatea,egalitatea ,adevarul,actiunea, cladita pe o economie eficienta, locuri de munca pentru someri, pentru tineri si adulti, chiar si pentru cei cu probleme fizice care nu trebuiesc ignorati sau marginalizati, de ce sa-i marginalizam?, de ce pe batrini, pe saraci sa ii lasam la marginea socitetatii sa traiasca in promiscuitate si incultura ?, de ce trebuie sa ne incurajam tinerii sa plece din tara, sa isi abandoneze parintii, familiile, locurile unde au crescut, tara si alte valori sufletesti, nationale, cand de fapt ar trebui sa facem tot posibilul pentru a ii tine langa noi si impreuna sa creem un comfort material si moral care sa ne ajute sa scriem istoria impreuna  să nu influentati de mirajul  unui loc de munca bine platit in afara tarii cand sunt suficiente posibilitati de lucru in Romania ?.

Toti cetatenii patriei noastre trebuie incurajati pentru a se simti utili in societate! Dar acest deziderat nu poate fi atins fara o  educatie solida in scoli,cu programe care sa sa fie orientate  pe descoperirea aptitudinilor si preocuparilor copiilor,  bine conturate ,care sa  poata oferi copiilor  timp liber si nu teme stufoase,  din care este posibil sa nu retina nimic.

Invatamantul trebuie infaptuit in scoala, nu de catre parinti, bunici sau meditatii costisitoare facute de aceiasi dascali. Acomodarea si antrenarea psihica  este  un lucru foarte important la varste fragede, in special cea a adolescentilor care cauta, pun intrebari si constata,din nefericire, ca nu exista un raspuns coerent la  problemele lor.

Sa oferim tinerei generatii sanse egale de a se dezvolta ca viitori adulti responsabili, sa veghem asupra viitorului lor! Educatia in scoli trebuie sa fie GRATUITA . Trebuie imbunatatit actul educational formativ axat pe o viitoare profesie, meserie,  trebuie ca aceasta sa devina performanta si utila in comunitate, sa existe un echilibru in relatia elev-profesor, statutul profesorului  trebuie sa fie clar definit , mult mai respectat , prin reguli de educatie morala mai severe. In fiecare scoala sau liceu sa existe un medic-psiholog dispus sa se implice concret in probleme copiilor. Sunt  probleme de asistenta sociala ce trebuie solutionate, probleme familiale ce trebuie urmarite si solutionate. In general, Educatia trebuie sa incurajeze descoperirea vocatiei viitorului adult pentru ca acesta sa aiba un inalt grad de profesionalism,adaptat cerintelor secolului XXI.

Ca socialisti, consideram ca familia este celula societatii, de aici pornind realizarile, dar si problemele. Abuzul statului actual  asupra familiei prin taxe si impozite umilitoare, prin controlul asupra vietii private a indivizilor in societate sau mai grav ,asupra tinerei generatii- elevi, studenti  trebuie stopat. Sunt necesare  programe concrete de sprijin, asistenta  sociala semnificativa, camine gratuite, cantină gratuita , asa cum erau  in perioada mult blamata ,pana prin ani 1970.

Implicarea  “statului social” ,asa cum il denumesc unii ,trebuie sa inceapa de la acest nivel, sa se repare cauzele nu efectele!

Dupa cum este cunoscut,un loc aparte in politica sociala a partidului nostru o au persoanele in varsta. Este nevoie de o atentie speciala,  ma refer aici la personele bolnave, singure,  fara posibilitati de sustinere .Atat in mediul rural cat si cel urban, vedem batrani si copii neajutorati , care dorm prin parcuri, boscheti  si tot felul de catacombe insalubre ,mai rau decat animalele. Aici  este nevoie  de asistenta pshiologica-medicala, optima si gratuita, este nevoie de locuinte decente, dotate cu minimul necesar , de tip garsoniera , in zone special amenajate, de centre sociale in care isi pot petrece timpul in mod util comunitatii  prin activitati adecvate lor.

Persoanele in varsta merita tot respectul nostru   pentru intreaga lor activitatea ! De asemenea, trebuie folosita capacitatea acestora de a fi utili societatii dupa puterea fiecaruia,  acordandu-le  unele stimulente materiale sau banesti pentru completarea veniturilor personale.

Siguranta cetateanului trebuie avuta in vedere intr-un mod mult mai consistent, pentru ca institutiile statului sa-si recastige respectul si integritatea din partea  societatii. Impreuna cu aceste institutii putem crea un mediu social mult mai civilizat, mai organizat, cu perspective de viitor in comunitatea in care traim.

 

Stimati prieteni,

Toti politicienii, indiferent de locul pe care il ocupa in urma alegerilor din 2012, afirma la unison ca traversam o perioada grea ,urmare a politicilor mostenite.Aceasta lozinca  o flutura si  actuala putere care încearca sa mute atentia populatiei de la propria incapacitate de gestiune a problemelor societatii ,a  crizei .Se trece la dezbaterea unor probleme arificial create sau mai rau, la manipularea unor actiuni ale societatii civile prin „doctrine” parazitare, care ar trebui sa justifice politica falimentara a regimului.

Propagandistii de ocazie sau ideologii arvuniti ai acestor  regimuri politice , trecute si prezente, vorbesc, apasat, despre diminuarea rolului pe care trebuie sa il aibe statul in treburile societatii, uitand ca sustenabiltatea programelor sociale se poate realiza de un stat puternic , pe o gandire pragmatica ,prin societati-firme  strategice producatoare de bunuri materiale  administrate de stat, de specialisti care sa serveasca interesul natiunii si nu al buzunarului propiu.

Care este realitatea?Actualul regim politic se manifesta ca un conglomerat pestrit de interese clientelare, fara nici un suport doctrinar. Este bazat pe o majoritate parlamentara cu o moralitate deloc onorabila.Aliata intre partide  cu vederi diferite asupra modelului de societate,  participa la putere fara sa aiba un program coerent de revigorare a economiei nationale, cu ministere futuriste „a marilor proiecte” .Este un fiasco total! Toti se ocupa cu taieri de panglici la capete de pod sau la deschiderea vreunei „gainarii”de catre diversi baroni locali. Sunt în cautarea disperata a unei formule de salvare, prin tot felul de proiecte ideologice înselatoare ,iar principalul partid de la care electoratul asteapta solutii salvatoare confirma ca s-a transformat în orice altceva decât intr-o  alianta politica responsabila in fata romanilor ,aparand grupuri de interese mafioite ca drept rasplata a voturilor si puterii acaparate, unde functioneaza complicitatea si legea tacerii. Partidul nostru nu poate ramâne indiferent la aceste realitati si nici la tentativele de manipulare si diversiune ideologica, tot mai insistente, ale actualei puteri.

Dupa lansarea, în cadrul USL, a unor programe sectoriale dedicate economiei, industriei, agriculturii, finantelor, administratiei, educatiei si culturii – programe pe care  guvernantii nu sunt in stare sa le sustina ,dovedesc  lipsa de interes  si incapacitatea de a da solutii concrete si realiste la gravele probleme create de aceleasi partide si oameni in cei aproape 25 de ani de la evenimentele din 1989.

Trebuie înteles faptul ca actuala criza mondiala este utilizata de catre guvernanti si toata clasa politica actuala  drept scuza pentru mascarea incompetentei, nepriceperii si coruptiei generalizate.

Actuala putere este la fel de  vinovata de starea  de saracie a celor peste 6 milioane de români si de distrugerea mandriei nationale-forta de munca,superior calificata  , prin plecarea acesteia in lumea larga, pe bani putini si multa umilinta. Am spus-o si cu alte ocazii si o repet, distrugerea economiei nationale este opera primului guvern de dupa 1989, ocrotit de presedintele Iliescu care a permis ca avutia natiunii sa fie data pe mâinile unui grup restrâns de clienti politici, „abonati”  la marile privatizari si ulterior la contracte publice oneroase, toate acestea au conducand la „moartea Statului social”.

Ce spune USL? Dar nu repecta:

„Statul Social, asumat atât de România, cât de si Uniunea Europeana ca principiu constitutional, înseamna asumarea de catre noi toti – prin intermediul Statului – a obligatiei de a asigura prin masuri economice si sociale un nivel de trai decent pentru cetateni si, în acelasi timp, de a garanta ca drepturile fundamentale sunt respectate, fara discriminare.                                                                             Statul social are rolul mentinerii coeziunii sociale prin actiunea permanenta de diminuare a inegalitatilor existente în societate cauzate de riscurile inerente la care sunt supusi cetatenii: îmbatrânire, boala, somaj, accidente, saracie.

Statul asa cum a fost el consfintit  nu este un moft ideologic, ci este o responsabilitate constitutionala.

Potrivit Constitutiei României, statul trebuie sa asigure, prin masurile economice si sociale, un nivel de trai decent pentru cetatenii sai, sa asigure conditii pentru ca drepturile sociale sa fie garantate pentru toti cetatenii, fara discriminare.

Legea fundamentala a României contine si obligatia de solidaritate a statului fata de cei mai dezavantajati.

România a ratificat Carta Sociala Europeana pe care s-a angajat în fata Consiliului Europei si a cetatenilor sai sa o respecte”.

 

Ce credm noi socialistii?

Credem ca este momentul  adevarului:

Statul ca entitate nu se afla la radacina crizei economice globale, ci marile banci si corporatii, care în numele mitologiei „pietelor care se autoreglementeaza” au transformat speculatia în esenta capitalismului financiar.

Politica  salariala de tip „feudal” Solidaritatea si o remuneratie echitabila  nu este cauza crizei economice, ci dimpotriva, politicile prin care avutia s-a mutat de la salarii la profit si capital.

Clasa de mijloc si multimea saracilor nu au fost principalii beneficiari ai cresterii economice în vremuri de prosperitate, ci marele capital financiar, care a acumulat profituri uriase prin speculatii si prin mentinerea unor salarii de mizerie pentru angajati.

Statul , ca entitate, nu a fost cauza principala a îndatorarii uriase a statelor în Europa, ci aceasta s-a datorat actiunii guvernelor pentru a salva de la faliment bancile private, care au dat credite celor multi, acestea fiind acumulate tocmai pe seama subsalarizarii primilor. Europa si România sunt în criza pentru ca reprezentantii capitalismului speculativ financiar doresc sa continue politica de privatizare a câstigurilor si de socializare a pierderilor. „Unii cu câstigurile, altii cu pierderile” este deviza celor care doresc sa distruga Statul ca principal garant al bunastarii, ignorând faptul ca este riscant pentru orice insula de bogatie sa fie înconjurata de o mare tot mai întinsa a saraciei, malnutritiei, bolilor, infractionalitatii, analfabetismului.

           Statul indiferent cum se va denumi  este pus în pericol de fortele egoismului individualist rapace, justificat prin mitologia compromisa a „pietelor perfecte”, care se autoregleaza. Cei care au sustinut atotputernicia pietelor au înregistrat un esec ireversibil odata cu actuala criza.

Ideea adversarilor Statului asa cum a fos gandit de politcieni de azi, ca piata libera poate fi asemenea unui Cazino, încredintat spre administrare jucatorilor, cu speranta ca acestia se vor autodisciplina, s-a dovedit dramatica si falimentara. 

Partidul Socialist Roman respinge si la nivel doctrinar abordarile dispretuitoare ale clase politice  la adresa drepturilor  fundamentale ale omului,  si propune un  mod practic de rezolvare a situatiei actuale din Romania  prin  analiza si o noua viziunea economica si sociala, menita sa înlature toate relele pe care haitele de smecheri si spagarii le-au generat si le-a impus în societatea româneasca.

In actiunea politica  a Partidului Socialist Roman, fundamentata pe principiile Statului de drept,  sunt consecvent promovate principalele masuri sociale , cum sunt:

 • Politica salariala ,in contextul economiei statelor membre UE dezvoltate ,trebuie

conceputa ca un raport just intre preturi si salarizare,  prin  realizarea unei economii performante, bazate pe cunoastere;

 • Impozitarea diferentiata a capitalului, cu predilectie a câstigurilor din activitati

speculative;

 • angajatorul sa inceteze a  transforma salariatul într-un sclav modern;
 • Statul trebuie sa aiba capacitatea efectiva de reglementare si control al pietei,  guvernul

trebuie sa devina un administrator eficient si sa nu mai permita privatizarea unor intreprinderi sau institutii in folosul unor interese de grup.

 • Crearea unui sistem de impozitare diferentiat al veniturilor cetatenilor, care sa stopeze

polarizarea sociala ,care  îi face pe cei saraci si mai saraci, mutând avutia tot spre cei mai bogati;

 • Stoparea privatizarii sistemului medical si marirea pachetului de servicii medicale

decontate;

 • reorganizarea sistemului educational prin comasarea  de scoli, acolo unde este cazul si

salarii decente  cadrelor didactice;

 • cresterea puterii de cumparare a cetateanului indiferent de locul de munca .
 • cresterea  puterii de cumparare a pensionarilor cu minim 15%  avand in vedere

neindexarea acestora in ultimii ani si asezarea acestora pe principiul echitatii si solidaritatii mergand pe considerentul ca participarea celor din industrie, agricultura, servicii in circuitul productiei este la fel de importanta ca si apararea granitelor.

 • Asezarea pe baza reala a cheltuielilor sociale, pensii, ajutoare sociale si combaterea ideii

ca numarul mare de pensionari si asistati sociali ,cu cheltuielile sociale mari, au  dus la criza actuala din Romania. Subliniem ca ponderea în PIB a cheltuielilor sociale, în România, este jumatate fata de media cheltuielilor în Uniunea Europeana.

In continuarea prezentarii  activitatilor noastre trebuie sa amintim ca partidului trece prin momente dificile,  in conditii  ostile, incepand cu impunerea unor reguli prin legi contrare constitutiei si drepturilor omului, ce ingreuneaza  organizarea in teritoriu nu atat pe cat se crede din lipsa de fonduri cat mai ales pe o perceptie deformata legata de legalitate, prin  indoctrinarea, prin toate mijloacele, a cetatenilor  despre „pericolul socialist ” si doctrina socialista.

In aceste conditii rezultatele pe care ni le-am propus sunt sub asteptarile noastre, dar exista si o doza puternica de optimism , deoarece exista si rezultate consistente ,dar mai cu seama speranta legata de evolutia si dezvoltarea de neoprit a miscarii socialiste.

 

RAPORT DE ACTIVITATE

 

Biroul Permanent al PSR este organul de conducere colectivă al partidului, lui  i se subordonează între ședințele ordinare sau extraordinare toate organelor superioare ale partidului, toate organizațiile teritoriale ale partidului.

Componența lui este stabilită prin statut și nu se poate modifica, decât în condițiile stabilite prin acesta.

Biroul Permanent trebuie să își desfășoare activitatea după un regulament propriu de funcționare, aprobat de Comitetul Executiv, regulament care într-o formă primară a fost prezentat în Biroul Permanent.

Membrii Biroului Permanent răspund de întreaga activitate a partidului și de îndeplinirea întocmai a hotărârilor luate în Congrese, Conferințe Plenare sau adunări  ale organelor superioare.

La data de 30 august 2008, a avut loc Congresul Extraordinar al partidului, la care au participat reprezentanţi din 20 de județe, cu organizații constituite conform statutului. Cu axeasta ocazie  a fost ales Comitetul Naţional al Partidului și s-au validat celelalte organe de conducere și control.

În perioada, septembrie 2008 și până în prezent, organul de conducere al partidului prin membrii aleși, au desfășurat activităţi specifice și anume:

-          Punerea în legalitate a Hotărârilor Congresului Extraordinar al PSR, ţinut la data de

30.08.2008;

-          Atragerea de noi membrii;

-          Constituirea şi reconstituirea unor organizaţii teritoriale ;

-          Organizarea  întâlnirilor  cu membrii anumitor ambasade ;

-          Au fost purtate discuţii cu reprezentanţii altor partide, a fost semnat un protocol de

colaborare cu P.S.D., document care,din pacate, a rămas doar o simplă hârtie de adormit spiritul de initiaţivă a unor membrii ai partidului nostru ;

-          Strângerea de semnături de susţinere a partidului, în vederea participării la alegerile

locale şi parlamentare din anul 2012, conditie obligatorie de indeplinit ;

-          Participarea la  alegerile locale cu rezultatele cunoscute.

Doresc să vă reamintesc că  pentru alegerile locale au fost depuse candidaturi în 23 de judeţe şi au fost validaţi 17 consilieri locali, dar aceasta reusita  nu înseamnă că toate organizaţiile județene, din cele 23, isi desfasopara activitatea in mod eficient.

Organizaţii care aveau posibilitatea să obţină rezultate mulţumitoare în alegeri au capotat lamentabil, pe când  altele, la care nu s-a sperat, au obţinut rezultate onorabile, cauzele rezultatelor slabe sunt multiple, de la lipsa interesului până la lipsa posibilităţiilor materiale.

În ceea ce priveşte Biroul Permanent, pe ansamblu, ţin să vă reamintesc că o mică parte a acestora au depus eforturile necesare pentru menţinerea partidului în limitele stabilite de lege şi strângerea de semnături în vederea participării la alegeri, în schimb, alţii, nu cred că nici nu stiu de existenţa partidului.

De la alegerea organelor de conducere ale partidului, inclusiv a Biroului Permanent , luna august 2008  a fost o încercare de revigorare a partidului, acest lucru a presupus deplasarea unor membrii în teritoriu, pe timpul şi resursele materiale ai acestora, însa rezultatele au fost minime,nu au fost cele scontate, pornind de la reticenţa unor pretinşi socialişti până la lipsa fondurilor.

Referitor la activitatea membrilor Biroului Permanent, las pe fiecare dintre dumneavoastră să apreciaţi si sa va apreciati activitatea proprie.

În Biroul Permanent,la initiativa Presedintelui , s-au facut anumite schimbări, cu scopul de a revigora activitatea şi de a reactiva partidul, însă rezultatele au fost cele  cunoscute.

Ţin să reamintesc, că măsurile luate în cadrul Biroului Permanent de schimbare din funcţii nu au fost făcute din dorinţa de a pedepsi pe cineva anume pentru nerealizări, ci pentru  a influenţa activitatea din interiorul acestuia. Din păcate insa ,se constată în continuare o încrâncenare în ceea ce priveşte stabilirea pe funcţii, un orgoliu mărunt, cine este cel mai puternic, prin atitudine, prin voce, uneori, prin desconsiderarea celui care a încercat să facă ceva.

Am încercat să organizăm o Conferinţă Naţională pentru a face anumite schimbări, spun eu necesare în statut, însă orgoliile şi căutatul nodului în papură au dus la un eşec lamentabil, plus la alte consecinţe pe care nu le dezvolt acum.

Dacă este vinovat cineva ?  Sigur, că se găsesc o multitudine de răspunsuri, de la proasta gestionare a acestui eveniment, prin lipsa de circulaţie a informaţiei până la orgoliu, însa, cert  este un lucru, că va trebui să facem unele modificari in Programul Politic al partidului care dateaza din anul 1992 si este necesar sa il aducem in actualitate.

In acest sens, am adus unele adăugiri si modificari in Statut.

Toate  aceste documente au fost propuse de comisiile formate in cadrul Biroului Permanent si promovate de catre membrii Consiliului Suprem PSR conform statut.

În concluzie,

 1. Partidul, în condiţiile date, funcţionează , am putea spune,în sistem de avarie, si nu

datorită faptului că nu există organizaţii puternice în teritoriu, ci pentru că membrii Biroului Permanent nu au ţinut contactul cu acestea, nu conlucrează, nu se înteleg, nu circulă informaţia. Nimeni nu a elaborat nici un program pentru funcţia sa, foarte puţini au participat la sedințele B.P.Chiar mai mult,  cei care  participă foarte rar sunt şi foarte supăraţi şi nu au decât întrebări şi nemulţumiri.

 1. Se impune ca membrii noului B.P. să adopte o nouă atitudine faţă de îndeplinirea

obligaţiilor pe care şi le asumă în mod voluntar.

 1. Se impune ca fiecare membru al B.P.să îşi stabilească un program şi un colectiv

propriu de lucru, între sedinţele B.P. până la data de 15 ianuarie  2014.

 1. Fiecare membru al B.P. să își ia cel puţin 2 judeţe, pe care să le constituie şi sa le

coordoneze, în cazul, în care nu se poate, va fi repartizat pe un judeţ existent, limitrof

Bucureştiului.

 1. Fiecare membru al B.P. este obligat să ţină legătura şi să informeze Secretarul General

despre tot ce se întampla în aria lui de răspundere, iar acesta, la randul sau, să informeze Președintele partidului sau pe unul dintre  cei desemnati de catre acesta.

 1. Se impune, ca fiecare membru al B.P. sa isi creioneze un program politic propriu pe o

perioada de cel putin 12 luni si să-l depuna la Secretariatul General, pentru a se putea

elabora un program general al Biroului Permanent.

 1. Pentru o bună cunoaştere a realităţii, documentele legate de activitatea în teritoriu a

organizaţiilor PSR, se vor ţine la sediul partidului, responsabil de  acest lucru va fi un  Vicepreşedinte care se ocupă cu resursele. Documentele de constituire sau reorganizare a organizaţiilor teritoriale ale partidului se păstrează unitar la sediul central al partidului.

8.   O data pe lună, fiecare membru al B.P. va prezenta o informare cu problemele legate de

dezvoltarea partidului în teritoriu, pe aria sa de răspundere.

Este evident faptul ca Indiferent de problemele cu care ne vom confrunta  trebuie să le rezolvăm, partidul  trebuie să existe, trebuie să îl facem viabil şi funcţional, cine doreşte să se alăture acestui demers este bine primit, cei care  sunt sceptici vor trebui să aleagă, dar cât mai repede,  având în vedere că va urma o perioada  de muncă fără întrerupere, deoarece partidul la urmatoarele alegerii trebuie sa intre in Parlament.

Îndeplinirea obiectivelor propuse , dupa aprobarea in Congres a materialelor prezentate, si toate hotarîrile  devin sarcină obligatoriu asumată, ținând cont de acceptarea voluntară a unei funcţii în organele de conducere superioară a partidului.

Peresedinte,

Vasile Orleanu

Proiect de modificare a programului PSR 

 

PROGRAMUL 

PARTIDULUI  SOCIALIST  ROMAN

 

 

 

CAPITOLUL  I

 

 1. A.     BAZELE  CONSTITUIRII  PARTIDULUI  SOCIALIST  ROMAN

            PSR este continuatorul ideilor socialiste romanesti, aparute inca din prima jumatate a sec. IX, ca urmare a iluminismului european.

            Personalitati marcante ale poporului  roman, care este fundamental atasat ideilor umaniste, de solitaritate colectiva, etica si echitate in relatiile sociale, au exprimat curente de gandire si de actiune cu un pronuntat caracter socialist, inca de la jumatatea  secolului IX.

            In anii 1835 – 1836 apar in mod public primele exprimari ale dezideratelor de sorginte socialista, iar Theodor Diamant ( 1810-1841) pune in practica aceasta idee prin infiintarea Falansterului de la Scaeni.

            Modelul acestei noi organizări sociale a fost formulat de gânditorul francez Charles Fourier (1772-18370  printre primele din Europa, in care se aplica in practica in mod constient, cerinta etico-morala ca fiecare persoana umana individuala sa aiba aceleasi drepturi la repartitia averii colective.

            Identitatea Partidului Partidului Socialist Roman este dată de credinţa sa în principiile şi reperele izvorâte din tradiţie, experienţă, dintr-o ierarhie autentică a valorilor, din continuitate, stabilitate şi ordine, ceea ce ne face să construim, printr-o politică echilibrată, contextuală, prudentă, graduală, un viitor pentru România.

 

       B.  VALORILE  FUNDAMENTALE  CE  STAU  LA BAZA  DOCTRINEI  PARTIDULUI  SOCIALIST  ROMAN

Aceste  valori doctrinare sunt:

            – adevar, egalitate ,dreptate;

            – actiunea, ca reper final al asumarii responsabilitatii fata de cerinta etica de armonizare a             aspiratiilor individului cu interesele generale ale societatii;

            -  manifestarea libera a personalitatii umane prin exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor             fundamentale ale omului in acord cu interesele colectivitatii;

             -  cunoasterea, ca mijloc de dobandire a libertatii individului si conditie de asumare a responsabilitatii;

            – proprietatea in toate formele,de stat, mixta,asociativa, privata, considerata ca  factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale;

            – promovarea si consolidarea statului de drept, ca garant al intregii societati romanesti ;

               – militarea neintrerupta pentru mentinerea statui naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

            – asigurarea dezvoltarii durabile, ca mijloc optim de realizare a bunastarii sociale;

              -   militarea pentru mentinerea bogatiilor solului si subsolului in patrimoniul statului, precum si a marii   industrii strategice romanesti.
-  altruismul  si limitarea individualismului exacerbat, atunci cand acesta aduce atingere comunitatii;

            -  protectia sociala pe baze institutionale a categoriilor defavorizate aceasta fiind un etalon al unei             societati avansate din punct de vedere al civilizatiei;

            -  incurajarea dezvoltarii societatii civile si a dialogului intre stat si organizatiile non guvernamentale ale societatii civile ,dintre stat si cetateni;

            -  asigurarea accesului liber , egal si gratuit la instruire, educarea cetăţenilor României în spiritul democraţiei şi încurajarea acestora de a participa la viaţa publică;

            -  promovarea şi sustinerea tinerei generaţii ,stimularea respectului acesteia   pentru istoria si traditia culturii nationale,  pentru valorilor şi principiilor democraţiei univesale;

            -  respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene            şi al altor organisme internationale.

 

         C. REPERELE  ISTORICE

 • Perioada  1871 – 1872  -  Crearea primelor cercuri socialiste.
 • Perioada  1885 – 1886  – In „Revista Sociala” apare studiul lui C.D.Gherea „Ce vor socialistii romani?”; la sfarsitul anului s-a publicat si programul cercurilor socialiste,iar ulterior au aparut materiale in presa si s-au editat lucrari cu tematica socialista .
 • Anul 1888 -  Alegeri parlamentare; a fost ales primul deputat socialist in parlament.
 • Anul 1902  - Apare primul numar al gazetei „Romania Muncitoare” (seria 1), „organ politic saptamanal”, editat de cercul socialist cu acelasi nume.
 • Anul 1893 – se infiinteaza Partidul Social-Democrat,
 • Anul 1906  – Apare manifestul Cercului socialist „Romania Muncitoare” intitulat „Patruzeci de ani de saracie, de robie si rusine”. Prima Conferinta generala a sindicatelor si cercurilor socialiste la Bucuresti;
  Se creeaza Comisia Generala a Sindicatelor din Romania.
 • Anul 1907  -  Crearea „Uniunii Socialiste din Romania”, organizatie politica centralizata a miscarii socialiste.
 • Anul 1914  -  Incepe Primul razboi mondial, se afirma fara echivoc atasamentul cercurilor socialiste fata de razboiul  just de intregire a neamului romanesc.

In toata perioada razboiului,pana la semnarea Tratatelor  de pace de la Paris si Trianon, socialistii romani au participat fara rezerve,la eforturile cerute de necesitatile frontului,au luptat in primele randuri pentru eliberarea pamantului stramosesc.

 • Anul 1918 -  Partidul Social-Democrat din Basarabia si tara  Romaneasca impreuna cu Partidul Socialist din Transilvania hotarasc infintarea  Partidului Socialist din Romania.
  Partidul Socialist din Romania adopta un program politic cunoscut ca „Declaratia de principii” din 1918.
 • Anul 1921 -  Are loc Congresul general al Partidului Socialist din Romania, aripa de extremă stângă a PSDR, profitând de faptul că majoritatea liderilor socialiști erau în pușcărie și în incapacitate de a-și exercita funcțiile, au votat pentru transformarea partidului în Partidul Socialist-Comunist, pana in 1922 functioneaza  sub denumirea  P.S.C.R., iar din 1922 se renunta la termenul de socialist ramane denumirea de  P.C.R.
 • Anul 1922 -  Are loc Conferinta generala a tineretului din Romania  la Bucuresti si se creaza Uniunea Tineretului Socialist (din 1924, Uniunea Tineretului Comunist).
 • anul 1924 -  Ca urmarea politicii partidelor istorice de guvernare cat si a  unor decizii eronate de politica interna si externa,luate  de noua conducere a partidului, impusa din strainatate,P.C.R., U.T.C. si alte organizatii din coordonarea acestora,sunt scoase in afara legilor.
 • Anul 1927  – Are loc Congresul „Federatiei Partidelor Socialiste din Romania”si se creeaza, prin unificarea acestora, Partidul Social-Democrat din Romania,reunind marea majoritate a socialistilor romani,delimitandu-se astfel fata de tendintele de extrema stanga  cu influienta straina straina.
 • Anul 1938 – se creaza Partidul Socialist Taranesc.
 • Anul 1939 – Se declanseaza al doilea razboi mondial.
 • In perioada razboiului, 1939 pana in 1945,organizatiile socialistilor  se afirma prin actiuni stradale revendicative.
 • Anul 1947 – Are loc Congresul XVIII al P.S.D.R. si se hotareste unificarea cu P.C.R. in vederea realizarii unitatii politice a clasei muncitoare.
 • Anul 1948  – Are loc Congresul  I  al  P.M.R. (Congresul al VI-lea al P.C.R.), care consfinteste unificarea P.C.R. cu P.S.D.R. si crearea partidului unic al clasei muncitoare,sub denumirea de Partidul Muncitoresc Roman,care participa la guvernare, o parte din socialistii romani se distanteaza de politica de extrema stanga  care se preconiza  pentru etapa urmatoare fiind inlaturati din partid sau condamnati.
 • Anul  1965 – La  Congresul VIII se hotaraste schimbarea denumirii  din PMR  in PCR.
 • Anul  1989  – Au loc evenimentele din decembrie, ca urmare a efectelor de politica internationala,iar autoritatile  instalate la Bucuresti desfiinteaza toate organizatiile politice de orientare comunista si socialista.
 • Anul 1992Se infiinteaza Partidul  Socialist  Roman,ca expresie a manifestarilor democratice a drepturilor de asociere in Romania,intr-un proces de reconstructie a tarii.

Moment de rascruce,asemanator celui din 1918,cand socialistii romani  infiintasera pentru prima oara in istoria neamului  partidul cu acelasi nume, anul 1992 constituie un act de curaj si raspundere intr-o perioada  dramatica a istoriei noastre.

 • Anul 1996 – PSR  se  reinregistreaza  conform legii 27/1996 si are loc Primul Congres al Partidului Socialist Roman
 •  Anul 2001 -  Are  loc Congresul al II-lea  al PSR;
 • Anul 2004  – Are loc Congresul al III-lea al PSR ( dupa  reinregistrarea partidului conform legii 14/2003);
 • Anul 2007 – Are loc Congresul Extraordinar al PSR;
 • Anul 2008 – Are loc Congresul al IV-lea al PSR;

 

 

 

CAPITOLUL  II

 

            A. PRINCIPIILE  GENERALE

 

            1. La Partidul Socialist Roman poate sa adere orice cetatean roman, indiferent de profesiune, sex, religie, rasa, nationalitate, fiecare om cinstit si de buna credinta care doreste sa actioneze in numele idealurilor socialismului stiintific pentru binele patriei si prosperitatea cetatenilor ei.

            2. Partidul Socialist Roman aperă interesele muncitorilor, tăranilor, intelectualilor, mestesugarilor, oamenilor de afaceri, tinerilor si varstnicilor, ale celor care printr-o activitate sociala utila creeaza valori materiale si spirituale, ale tuturor cetatenilor care isi intemeiaza existenta prin munca.

            Socialistii  din Partidul Socialist Roman îşi propun să construiască pentru viitor, schimbând doar acolo unde apare ca fiind necesar şi îmbunătăţind ceea ce este cerut in mod firesc de evolutia relatiilor sociale si economice.

            Partidul Socialist Roman este cel dintâi care susţine eliminarea lucrurilor greşite, a disfuncţionalităţilor, renuntarea la mentalităţile învechite,  delimitarea  de faptele oamenilor incompetenţi sau rău intenţionaţi, dar în acelaşi timp sprijină modelele pozitive, lucrurile care au funcţionat şi funcţionează bine, oamenii de valoare.

             Socialistii romani  nu se cantonează în clişee ideologice care de multe ori contrazic realitatea şi oferă soluţii greşite.

            De aceea socialistii romani înţeleg ideologia ca un cadru general, care trebuie să facă în permanenţă loc contextului şi realităţii concrete.

            Istoria ne arată că marile experimente tragice s-au produs cu precadere atunci când oamenii au căutat cu orice pret să reproducă în realitate o schemă ideologică anumita,fara a tine seama de legitatile generale si de efectele ambitiei lor asupra vietii tuturor.                                                                                                                                                                         

            3. Partidul Socialist Roman va actiona pentru separarea puterilor in stat, pentru apararea principiilor pluralismului politic si pluripartitismului, a dreptului la exprimarea deschisa a convingerilor politice, filosofice si religioase, pentru respectarea Constitutiei si a legilor tarii si pentru apararea integritatii teritoriale, independentei si suveranitatii Romaniei.

            4. Partidul Socialist Roman respinge orice dictatura sau regim totalitar, asuprirea sociala si nationala, extremismul, ideile revansarde, terorismul si fascismul.

            5. Partidul Socialist Roman militeaza pentru o sincera si ampla conlucrare cu partidele de stanga, centru-stanga, cu sindicatele, cu toate fortele progresiste si democratice ale tarii si pentru unitatea miscarii muncitoresti si socialiste din Romania,

            6. Partidul Socialist Roman este receptiv la tot ce este inaintat si valoros in circuitul universal de idei, respinge dogmatismul, exclusivismul conceptual si ideologic, combate orice tendinta de impunere a unei teorii sau doctrine unice cu drepturi hegemonice si se inspira din experienta si gandirea miscarii socialiste si democratice internationale.

            In sens constructiv,partidul  va milita pentru a fi membru al Internationalei Socialiste pe baza dezideratelor afirmate in acest program.

            7. Partidul Socialist Roman va actiona permanent pentru reconstruirea structurala a organizatilor sale la nivel central si local. Va urmari sa se realizeze o reala structura nationala prin constituirea unor organizatii de partid puternice in toate judetele tarii.

            8. Partidul Socialist Roman va actiona pentru realizarea Polului socialist din Romania in viitorul apropiat, pe baza principiului unitatii in diversitate, ca o puternica grupare politico-sociala a fortelor de stanga.

            9. Partidul Socialist Roman va actiona permanent pentru ridicarea nivelului de trai al poporului roman.

            Saracia poate fi inlaturata din viata romanilor prin munca serioasa,prin spirit de responsabilitate si daruire pentru obtinerea rezultatului din munca; si, in acelasi timp, bogatia trebuie sa  fie o urmare fireasca a muncii cinstite.

            10. Partidul Socialist Roman va milita pentru asezarea adevarului si bunului-simt la baza vietii fiecarui cetatean roman.

            Legea va fi lege, unica pentru toti, fiecare fiind raspunzator numai pentru faptele sale.

            11. Partidul Socialist Roman va participa in campaniile electorale urmatoare ca o forta politico-sociala de dimensiune nationala, ca partid al demnitatii romanesti si al dreptatii sociale.

            12. Partidul Socialist Roman va urmari cu hotarare si va asigura construirea partidului ca partid socialist european, autentic si modern.

            13. Partidul va actiona pentru elaborarea unui Studiu critic privind evolutia miscarii socialiste in Romania, in doua mari etape, astfel:

                        (1.) Evolutia miscarii socialiste de la 1871-1872 pana la 1918.         
                        (2.) Evolutia miscarii socialiste de la 1918 pana la 1992.

 

 

CAPITOLUL  III

 

            A. POLITICA  ECONOMICA

 

            1. Partidul Socialist Roman sustine dezvoltarea economiei nationale in conditiile existentei mai multor  forme de proprietate si a unei reale protectii sociale,  lupta pentru combaterea somajului, inflatiei si pentru protejarea avutiei nationale.

            2. Partidul Socialist Roman sprijina relansarea economiei nationale, crearea unei noi economii moderne si eficiente, descentralizate si diversificate, bazata pe cerere si oferta cu interventia adecvata a statului si pluralismul formelor de proprietate: de stat, cooperatista, sociativa, privata si mixta. Toate formele de proprietate sunt menite sa contribuie la binele social al fiecarui individ.

            3. Partidul Socialist Roman militeaza pentru socializarea progresiva a mijloacelor de investitii, de productie si de schimb; suntem pentru democratie economica, deoarece acesta este caracterul distinctiv al socialismului, care isi propune binele comun si nu profitul individual nemasurat, suntem pentru o economie de piata socialista. Scopul final este cresterea bunastarii poporului roman pe baza modernizarii economiei nationale.

            Resursele materiale ale tarii, traditia istorica de harnicie si devotament a oamenilor de pe aceste meleaguri, cultura si civilizatia poporului roman il indreptatesc la o viata libera si prospera, ca o premiza fundamentala a dezvoltarii natiunii si patriei romane.

            4. Partidul Socialist Roman va urmari ca alaturi de clasa marilor capitalisti sa se creeze si sa se dezvolte o puternica clasa de mijloc, o clasa a intreprinzatorilor mici si mijlocii.

             In acest scop, Partidul Socialist Roman militeaza pentru formarea, promovarea si consolidarea capitalului autohton.

            5. PSR va sprijinii orice actiune pentru stimularea schimburilor economice cu alte tari cu organizatii economice internationale, cu firme si persoane din orice parte a lumii, daca acestea au ca scop propasirea pe plan material si spiritual, intarirea climatului de cooperare, destinderea internationala, promovarea initiativei si aspiratiilor fundamentale ale persoanei umane.

            6.  PSR va milita pentru inlaturarea oricaror ingradiri ale schimburilor economice, considerand ca libertatea economica este o consecinta directa si inseparabila a libertatii individuale a omului, iar ingradirea acestor schimburi duce la saracie si la degradarea umana.

            Singurele criterii admise pentru reglementarea acestor schimburi economice sunt cel al competitivitatii, al calitatii, al protectiei mediului si securitatii colective.

            In conceptia de actiune a PSR, aplicarea de sanctiuni economice pentru scopuri politice este inadmisibila si dovedeste incapacitatea liderilor si organizatiilor politice de a gasi solutii rationale eficiente, ajungandu-se in extreme, la astfel de masuri  care aduc suferinte imense oamenilor obisnuiti in timp ce liderii politici care detin puterea nu sunt afectati de aceste sanctiuni.

 

 

            B .INDUSTRIA

 

            1. PSR militeaza pentru reorganizarea industriei, considerand ca productia industriala este baza economica a tarii, alaturi de agricultura, transporturi si servicii.

            Prin desfiintarea capacitatilor de productie, politicile guvernantilor in perioada 1990-2013 ,pe timp de 24 ani,au dus tara la faliment.

            In prezent, majoritatea produselor industriale provin din import, aducand profituri producatorilor straini si determinand cresterea datoriei externe a Romaniei, nevoita sa faca imprumuturi pentru a plati aceste importuri .

            In acest fel a  fost afectata grav suveranitatea si independenta economica a tarii care acum depinde de deciziile marii finante internationale.

            De aceea PSR sustine ferm dezvoltarea sectorului industrial al intreprinderilor mici si mijlocii, ca baza economica a clasei de mijloc ,aceasta fiind o solutie pentru repararea partiala in prima etapa, a gravei erori care s-a produs prin desfiintarea marii industrii si cedarea sectoarelor de productie catre firmele straine, care s-au dovedit ca nu respecta interesele poporului roman.

            2. PSR va actiona pentru a impune politici de guvernare care sa stimuleze productia industriala romaneasca prin sprijinirea investititorilor si antreprenorilor romani, in cadrul reglementarilor europene.

            3. Politica vamala si fiscala, va trebui sa protejeze importurile si exporturile de materii prime si produse industriale, de aceea PSR va actiona pentru a informa Comisia Europeana si Parlamentul European despre necesitatea ca Romania sa beneficieze de masurile incluse in Programele Europene de coeziune si dezvoltare echilibrata a intregii comunitati, tinand seama de actualul decalaj fata de tarile europene dezvoltate..

               4. Partidul Socialist Roman militeaza pentru relansarea unei unei industrii competitive prin programe bine definite pe o perioada medie si lunga .

            Suntem impotriva faramitarii  si dezintegrarii  nejustificate a marilor intreprinderi industriale, agricole, de constructii, care desfasoara in prezent activitati competitive.

            In tarile occidentale dezvoltate domina intreprinderi gigant in jurul carora graviteaza micile firme.             Trebuie promovata o politica de retehnologizare, modernizare si de ridicare a nivelului de calitate si competitivitate a industriei romanesti.

               5. Partidul Socialist Roman sustine privatizarea in mica industrie – complementara pe orizontala a unor marii companii – , in sectorul serviciilor catre populatie, in comert, turism etc.

            Transporturile, telecomunicatiile, serviciile financiar-bancare, de asigurare, turismul, prestarile de servicii catre populatie, unitatile publice, gospodaria comunala vor trebui extinse si modernizate, atat prin investitii de stat, cat si prin initiativa particulara.

            Privatizarea trebuie sa fie o sursa suplimentara de dezvoltare, de creare de noi locuri de munca si nu o cale de imbogatire rapida, prin specula si jaf, prin cresterea  numarului somerilor.

 

 

C.  AGRICULTURA

 

            1.  In mod traditional, agricultura este ramura economica cu valoare istorica a poporului roman.

            In vatra neamului, pamantul stramosesc a fost principalul element de identitate nationala, suportul existentei sale materiale si spirituale.

             Agricultura constituie un obiectiv central al politicii Partidului Socialist Roman, scopul final fiind formarea unor structuri viabile, adaptate realitatilor romanesti, care sa raspunda necesitatilor unor productii intensive – moderne, de mare randament.

            De aceea PSR pune in centrul preocuparilor si actiunilor sale, politica de sustinere a dezvoltarii agriculturii, pentru care se impun programe sectoriale specifice fiecarei ramuri: cultura plantelor, viticultura, pomicultura, zootehnia, piscicultura precum si pentru sectoarele complementare: irigatiile si  imbunatatirile funciare, productia alimentara.

             Suntem pentru exploatari agricole mai mari, care pot beneficia de avantajele progresului tehnic si ale tehnologiilor moderne, precum si de sistemele de irigatii.

            2. Partidul Socialist Roman respecta si apara dreptul de proprietate, sprijina consolidarea gospodariilor individuale si transformarea acestora in ferme moderne.

            Statul va urmari ca pamantul sa fie lucrat eficient, acordand in acelasi timp sprijin taranilor prin acordarea de credite fara dobanzi  sau cu dobanzi scazute, posibilitatea cumpararii sau inchirierii de utilaje agricole la preturi avantajoase.

            3. Partidul Socialist Roman va actiona pentru extinderea formelor cooperatiste ca societati agricole, in care oamenii isi pastreaza dreptul la proprietate.

            4. PSR va actiona pentru ca fondurile europene  si cele bugetare sa fie dirijate prioritar catre dezvoltarea si modernizarea activitatii agricole in scopul cresterii productiilor si pentru dezvoltarii localitatilor rurale.

            In felul acesta, o mare parte a tinerilor vor fi interesati sa revina si sa lucreze inmediul rural, aducandu-si aportul la consolidarea familiei traditionale romanesti, producand valori si reducand somajul.

            Ca un efect direct, va creste gradul de civilizatie si de integrare a comunitatilor rurale in mediul economic si social romanesc si in  spatiul european.

                5. PSR va lua o atitudine ferma si consecventa impotriva instrainarii terenurilor catre persoanele fizice-cetateni straini.

            Cat timp s-a dovedit ca in exploatarile agricole cetatenii straini obtin profit in Romania dar il transfera in strainatate, nu exista nici un temei ca acest lucru sa fie amplificat prin extinderea facilitatilor ce li s-au acordat pana in prezent prin reglementari care le-au permis sa achizitioneze terenuri, infiintand ferme private cu actionariat strain.

            Faptul ca in Romania terenurile sunt ieftine iar cetatenii straini au bani si pot cumpara sate intregi, ar fi o catastrofa pentru romanii aflati in nevoie,si care, lipsiti de sprijinul institutiilor de stat, si-ar vinde terenurile pe un pret derizoriu,chiar daca in documente s-ar delara altceva.

            De aceea PSR apreciaza ca inca nu este momentul sa se abordeze aceasta problema, si mai ales, sa nu se promoveze acte normative de facilitare a cumpararii de terenuri de catre persoane fizice nerezidente in Romania,in afara consensului national.

            6. PSR va sustine si in continuare dezvoltarea exploatatiilor agricole de marime medie pana la 1000 ha, aflate in proprietatea unor cetateni romani sau persoane juridice romane, indiferent de actionariat (roman sau strain), cu conditia ca subventiile statului precum si celelalte facilitati acordate acestora sa fie diminuate corespunzator sau veniturile acestora sa fie impozitate progresiv.

            7. PSR va sustine politici de sprijinire a sectoarelor de cercetare in domeniul agricol, mai ales cele aflate in proprietatea statului, care si-au dovedit eficienta si se bucura de prestigiu.

            8. Sectorul irigatii si imbunatari financiare trebuie sa faca obiectul unui program de investitii si modernizare puternic sustinut de stat si aflat in proprietatea statului, ca o garantie a securitatii alimentare.

            9. Sectorul productiei alimentare va fi sustinut de PSR prin politici de mobilizare colectiva in scopul realizarii unei transformari radicale.

             Suntem adeptii crearii unei industrii alimentare moderne, a accentuarii procesului de integrare a productiei agricole cu industria alimentara, de la forme simple, organizate de asociatiile agricole sau prin crearea de intreprinderi locale pentru prelucrarea  produsele.

            In acest scop statul prin mecanismele specifice, trebuie sa sprijine si sa stimuleze aceasta transformare.     

            10. PSR va actiona pentru ca institutiile bancare sa maifeste o atitudine corecta si cooperanta fata de producatorii din agricultura, in scopul sprijinirii acestora cu credite adecvate nevoilor lor de dezvoltare.

 

 

CAPITOLUL  IV

 

            A. DOMENIUL COMERTULUI EXTERIOR

 

            1. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea relatiilor de comert exterior cu toate statele lumii. Nu suntem de acord ca Romania sa fie transformata intr-o anexa economica  sau colonie de tip “modern”.

            2. In politica comerciala externa vom promova interesele fundamentale ale tarii.

            Suntem impotriva transferului in strainatate a oricarei parti a venitului national creat in Romania. Suntem pentru realizarea unei balante comerciale si de plati echilibrate.

            3. In domeniul comertului exterior sustinem promovarea criteriilor de rentabilitate si eficienta si structurarea lui in stransa corelatie cu evolutia ramurilor economice, cu pozitionarea realista a tarii in diviziunea internationala a muncii, avandu-se in vedere satisfacerea cu prioritatea a necesitatilor populatiei.

            Politica economica externa va urmari, pe de o parte angajarea suplimentara pentru export a capacitatilor interne de productie si a ofertei de munca, iar pe de alta parte completarea din import a necesarului de resurse naturale, energie, tehnologie, bunuri de consum etc, in vederea asigurarii unei balante echilibrate de comert exterior.

 

 

 

CAPITOLUL  V

 

A.  DOMENIUL FINANCIAR-BUGETAR

 

            1. In domeniul financiar-bugetar Partidul Socialist Roman se pronunta pentru o politica de echilibru intre venituri si cheltuieli ca una din caile principale de combatere eficienta a spiralei inflatiei.

            2. Veniturile bugetare vor fi constituite cu precadere din valorificarea resurselor naturale prelucrate (energie, minerale, petrol, gaze naturale, etc) a infrastructurii de transporturi, comunicatii si telecomunicatii, servicii de toate categoriile administrate de stat, impozite progresive, alte surse.

            Resursele economice permit cresterea sustinuta a venitului national,cu conditia ca aceste resurse sa fie administrate si gestionate in folosul poporului roman.

            Impozitarea veniturilor sub limita de subzistenta trebuie desfiintata.

            3. Cheltuielile bugetare trebuie sa fie orientate cu precadere catre prioritatile etapei urmatoare ,in scopul relansarii economiei si cresterii nivelului de trai, in special:

            – sectoarele industriale ale intreprinderilor in care se obtin productii sau servicii pentru export sau pentru consumul intern de larga utilizare;

            -  modernizarea infrastructurii de transport si comunicatii;

            – dezvoltarea si modernizarea serviciilor medicale si de asistenta sociala;

            – modernizarea sectoarelor agricole si ale industriei alimentare care contribuie la intarirea securitatii alimentare;

            – protejarea  mediului si conservarea mediului natural;

            – cresterea fondului de salarii pentru sectoarele serviciilor publice,legate direct de populatie;

            – cresterea fondului de pensii si asigurari sociale;

            – dezvoltarea invatamantului si cercetarii stiintifice;

            – dezvoltarea culturii;

            – intarirea capacitatii de aparare a tarii;

            Cheltuielile bugetare trebuie sa se bazeze pe venituri din activitatea economica a poporului roman iar nu pe imprumuturi externe inrobitoare pentru tara.

            4. PSR va milita pentru imbunatarirea legilor bugetare,in asa fel incat Bugetul sa fie public sub aspectul veniturilor si cheltuielilor,trimestrial sa fie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei cheltuielile bugetare pentru fiecare sectiune a bugetului,fiecare cetatean sa aiba acces la toate informatiile necesare pentru a  intelege cum au fost cheltuiti banii publici.

            5. Partidul Socialist Roman va actiona cu consecventa pentru intarirea legalitatii in sectorul administrarii bugetare.

            Curtea de Conturi a Romaniei trebuie sa devina un instrument real si efectiv pentru realizarea atributiunilor constitutionale de control a modului de folosire a banilor publici si trimestrial sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei  toate concluziile controalelor si masurile luate .

            Oricare cetatean al  tarii trebuie sa aiba acces neingradit la informatiile privind modul cum au fost rezolvate constatarile controalelor facute de Curtea Constitutionala a Romaniei.

           

           

            B. DOMENIUL  BANCAR

 

            1. PSR se pronunta pentru reorganizarea sistemului bancar din Romania,in scopul evitarii in viitor a crizelor economice ca urmare a dependentei excesive de finantarile externe.

            In acest scop,un Cod Bancar este necesar,care sa inlocuiasca actualele reglementari confuze si necorelate si care dau camp de manifestare libera abuzurilor intolerabile ale institutiilor de credit fata de populatie  si fata de entitatile private.

            In prezent,singurul partener preferat al bancilor este STATUL,deoarece transfera din banii publici sume uriase sub forma de contravaloarea serviciilor creditelor primite de la acestea si garanteaza prin forta publica plata acestor datorii.

            Partidul Socialist Roman va actiona ca sistemul bancar sa nu mai fie deasupra legilor din Romania,sa nu mai fie extrateritorial,sa respecte legislatia europeana si cea nationala din tara noastra.

            Instrainarea avutiei nationale prin transferul necontrolat de fonduri in strainatate de catre banci,sub pretextul protejarii secretului bancar,va trebui stopat.

            Nu este corect,nu este demn ca banii care se produc prin munca oamenilor din Romania  sa fie transferati in afara tarii iar poporul sa ramana in continuare sarac.

            Profiturile institutiilor si organizatiilor de credit sa fie impozitate la cuantumul veniturilor ,pentru a nu permite ca acestea sa fie cheltuite prin salarii uriase angajatilor straini si alte forme de justificare a diminuarii,in scopul de a micsora profitul impozabil.

            Functionarea bancilor,mai ales acordarea de credite,executarea silita a garantiilor si alte operatiuni sau activitati specifice sa fie reglementate prin noul COD BANCAR,pentru a nu mai permite existenta unor mecanisme si proceduri arbitrare,care prin abuz impun clientilor sau garantilor sanctiuni in afara cadrului legal constitutional si in afara controlului institutional al statului de drept.

            2. Banca Nationala sa raspunda in  fata Parlamentului pentru politica bancara si pentru modul cum asigura securitatea financiara a Romaniei, prevenind fenomenele de criza si contribuind la progresul economic si social al tarii.

            3. In politica de credite Partidul Socialist Roman este pentru practica dobanzilor moderate.

             In cazul producatorilor agricoli, a micilor meseriasi si producatori este nevoie de o politica de credite preferentiale, fara dobanzi  sau cu dobanzi scazute.

            In conceptia noastra, recurgerea la credite externe trebuie conditionata de realizarea de obiective si actiuni care sa aiba capacitatea de a-si procura propriile resurse pentru rambursarea ratelor si dobanzilor.

            4. Pe masura asezarii economiei romanesti pe principiile eficientei, a crearii unei structuri economice competitive, se va urmari trecerea la convertibilitatea leului, in conditii de echilibru economic, monetar si financiar, intern si extern.

 

 

CAPITOLUL  VI

 

A. POLITICA SOCIALA

            1. Politica sociala este o premiza esentiala a dezvoltarii economiei si nu doar o consecinta a ei.      Societatea , prin  institutiile publice si private, are obligatii si raspunderi fata de fiecare membru al ei si de aceea trebuie stabilite masuri pentru rezolvarea intereselor tuturor categoriilor sociale.

            2. Acordam atentie formelor si metodelor clasice de protectie sociala:
2.1. Indexarea salariilor si pensiilor in mod real, in conditiile unei inflatii nule;
2.2.   Venitul minim  garantat de stat pentru fiecare cetatean, va fi un obiectiv politic important al actiunii PSR.

            3. Partidul Socialist Roman isi va orienta politica sociala spre ridicarea nivelului de trai al populatiei, atat in sfera cresterii cantitative si a modernizarii structurii consumului de bunuri si servicii, cat si in directia ridicarii calitatii muncii si vietii poporului.

            4. Considera de o deosebita importanta asigurarea protectiei consumatorului in raport cu producatorul de bunuri si servicii.

            5. Partidul Socialist Roman va actiona permanent, trimestrial, pentru asezarea pensiilor intr-un raport corespunzator cu salariile existente in fiecare domeniu de activitate.

             Pentru pensionari nu mai este timp de experimente. Acordarea pensiei, ca drept al pensionarilor, este obligatia generatiilor active de astazi si de maine.

            6. In domeniul social militam ferm pentru:     
                        6.1. Promovarea reala a valorilor pe criterii de competenta si eficienta.
                        6.2. Garantarea locului de munca si reducerea la maxim a somajului si eliminarea somajului                      ambilor soti dintr-o familie.
                        6.3. Imbunatatirea conditiilor de munca.
                        6.4. Crearea conditiilor de integrare in munca a tinerilor.
                        6.5. Protectia persoanelor handicapate si a persoanelor care si-au pierdut total sau partial                         capacitatea de munca.
                        6.6. Garantarea unor conditii tot mai buna de odihna si sanatate, de refacere a capacitatii              de munca.
                        6.7. Imbunatatirea asistentei medicale.
                        6.8. Gratuitatea medicamentelor pentru copii, elevi, studenti, cetateni cu salarii mici si                                 pensionari.
                        6.9. Asigurarea materiala de batranete, boala sau incapacitate de munca.
                        6.10. Asigurarea de locuinte pentru tineret si cetatenii cu venituri reduse.
                        6.11. Mentinerea unor chirii in limite accesibile pentru spatiul rational de locuinta.
                        6.12. Gratuitatea invatamantului de toate gradele, asigurarea unei biblioteci minime                                   formate din manuale de buna calitate, gratuite si netransmisibile, dotari de invatamant de               buna calitate, care sa asigure pregatirea temeinica pentru activitatea de dupa absolvire, in                      paralel cu luarea unor masuri pentru a stimula ramanerea in tara a persoanelor calificate                  ofertate de firmele din strainante.

                        6.13. Reducerea taxelor lunare si cresterea contributiei statului la intretinerea creselor si                gradinitelor.
                        6.14. Luarea de masuri pentru imbunatatirea situatiei orfelinatelor, caselor de copii,                                   internatelor si caminelor de batrani.
                        6.15. Instituirea unor masuri legislative care sa protejeze familia si sa ocroteasca mama si             copilul, acordandu-se concedii platite pentru ingrijirea copiilor pana la implinirea varstei de                      doi ani.

 

 

CAPITOLUL  VII

 

A. TINERETUL

            Partidul Socialist Roman acorda o atentie deosebita atragerii tineretului la idealurile construirii societatii viitorului in Romania.

            Partidul va milita pentru ca tinerii , indiferent de avere, sa aiba sanse egale in formarea lor profesionala si pentru viata, sa aiba acces la  de noile  locuri de munca create ,sa beneficieze de programele pentru preintampinarea somajului si scaderea continua a somajului in randul tinerilor, pentru protejarea familiilor tinere si a dreptului tinerilor la libera circulatie in scopul cunoasterii si dezvoltarii personalitatii fiecaruia din ei.

 

B AFIRMAREA FEMEILOR

            Partidul Socialist Roman va milita pentru afirmarea femeii in viata social-economica si politica, pentru restabilirea deplinei lor egalitati in drepturi, pentru punerea in valoare a capacitatilor de munca si a spiritului lor gospodaresc si pentru promovarea in functii de raspundere potrivite aptitudinilor, posibilitatilor, calitatilor umane si profesionale de care dispun.

            Datorita numarului mare  si calitatilor  deosebite pe care le au,femeile constituie o puternica forta a progresului,un important element de stabilitate  si coeziune sociala.

            Prin programe sectoriale,femeile vor fi sprijinite sa dezvolte initiative si activitati in domeniile educative,de asistenta sociala, stiintifice,administrative dar si altele potrivite cu aptitudinile si aspiratiile lor,in scopul  participarii lor creatoare la viata comunitatii,pentru consolidarea familiilor,educarea si instruirea copiilor.

            Participarea la actele de decizie sociala si politica din partea femeilor va fi o componenta prioritara a  actiunii  Partidului Socialist Roman.

 

C. MINORITATI NATIONALE

            Partidul Socialist Roman sustine deplina egalitate in drepturi a tuturor minoritatilor nationale, participarea lor la exercitarea puterii politice, asigurarea conditiilor pentru afirmarea acestora pe plan cultural si spiritual; partidul va actiona pentru ca minoritatile nationale sa beneficieze de aceleasi drepturi si indatoriri cu cetatenii de nationalitate romana.

            Partidul Socialist Roman combate hotarat orice manifestare de rasism, sovinism, nationalism, revizionism, separatism, iredentism, antisemitism, xenofobie, orice tendinte de exclusivism sau extremism national.

 

 

CAPITOLUL  VIII

 

SANATATE-SPORT-TURISM-MEDIU

            1. Partidul Socialist Roman considera ca se impune o modernizare reala a sistemului asigurarii asistentei medicale si militeaza pentru dezvoltarea sistemului de asigurari de sanatate si a unitatilor de asistenta medicala, publice si particulare particulare precum si pentru impunerea pachetului minim de baza pentru asigurarea sanatatii cetatenilor – garantat de stat.

            2. Partidul Socialist Roman militeaza pentru ca intreaga populatie trebuie sa aiba acces garantat la servicii medicale corespunzatoare si de calitate.

Sportul

            3. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea bazelor sportive si asigurarea unor conditii materiale corespunzatoare pentru practicarea educatiei fizice si a sportului in Romania.

            4. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul educatiei fizice si-a sportului in formarea personalitatii si a dezvoltarii fizice a tineretului, precum si in pastrarea sanatatii populatiei.

            5. Partidul Socialist Roman se pronunta cu fermitate impotriva transformarii sportului intr-un mijloc de dezbinare intre membrii societatii, este impotriva violentei verbale si fizice, a folosirii arenelor sportive ca terenuri de lupta. In mod egal se pronunta impotriva fortarii performantei sportive prin mijloace nesanatoase.

 

TURISMUL SI DRUMETIILE

            6. Turismul este o forma de viata a omului liber. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul turismului in viata omului contemporan si militeaza pentru realizarea unui sistem national de turism. Reteaua turistica nationala, in conceptia noastra, trebuie sa se integreze in mod armonic in sistemul turistic european si mondial.

            7. Partidul Socialist Roman considera ca toti cetatenii romani trebuie sa poata beneficia de servicii turistice de buna calitate.

            8. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul deosebit al drumetiilor in cunoasterea frumusetilor patriei, a monumentelor si locurilor istorice.

Protectia mediului natural

            9. Partidul Socialist Roman apreciaza ca protectia mediului natural este o mare problema a prezentului si viitorului si militeaza pentru refacerea si insanatosirea mediului inconjurator, pentru valorificarea echilibrata a resurselor naturale. Combaterea poluarii si degradarii apelor, solului si aerului, precum si conservarea ecologica a mediului natural sunt, in conceptia noastra, datorii vitale ale generatiei noastre fata de generatiile ce vin.

            10. Partidul Socialist Roman va actiona pentru o reala protectie a spatiului natural geografic si a produselor destinate alimentatiei populatiei.

 

SERVICII PENTRU POPULATIE

            11. Partidul Socialist Roman militeaza pentru un sistem corespunzator, diversificat, de buna calitate al serviciilor pentru populatie, care sa asigure ocuparea fortei de munca disponibilizate.

 

 

CAPITOLUL  VIII

Statul de drept si societatea civila

 

A. STATUL

            1.Partidul Socialist Roman va actiona pentru respectarea Constitutiei si a legilor tarii de catre membrii si simpatizantii sai, in paralel cu actiunea prin toate mijloacele legale pentru perfectionarea cadrului juridic, care sa fie cat mai apropiat de interesele celor ce muncesc in mod cinstit.

            Institutiile statului  trebuie sa asigure servicii civilizate populatiei ( sanatate, cultura, invatamant, securitatea individuala si colectiva).

            2. Partidul Socialist Roman militeaza pentru ca Romania sa fie republica prezidentiala.

            3. In conceptia Partidului Socialist Roman statul trebuie sa aiba la baza principiul separatiei puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca, in paralel cu dezvoltarea altor institutii care apara principiile democratiei.

            Statul poate fi un instrument de slujire devotata si de aparare egala a intereselor tuturor categoriilor de cetateni, de participare activa la democratizarea intregii vieti a tarii.

            4. Partidul Socialist Roman considera ca armata este un factor esential de educare patriotica si cultivare a constiintei nationale, de stabilitate sociala si echilibru national, un garant al apararii intereselor neamului si integritatii teritoriale, al independentei si suveranitatii tarii.

            5. Partidul Socialist Roman va actiona consecvent pentru asigurarea conditiilor juridice, politice, morale si materiale pentru ca institutiile statului care au atributiile in asigurarea linistii si securitatii publice si individuale, a proprietatii, in combaterea criminalitatii, speculei, coruptiei, vagabondajului si prostitutiei, a furtului si distrugerii avutului obstesc si individual ,sa fie respectate si sa-si indeplineasca cu demnitate datoria.

            6. Partidul Socialist Roman se pronunta pentru mentinerea separarii bisericii de stat, concomitent cu asigurarea deplinei libertati a organizarii activitatii religioase, cu exceptia celor care contravin Constitutiei si legilor tarii.

            7. Partidul Socialist Roman apreciaza ca biserica a avut un rol pozitiv in istorie in apararea fiintei nationale si a culturii la aceste fruntarii ale Europei si ca in viitor acest rol poate creste in spiritul intelegerii si coeziunii sociale,pentru prevenirea escaladarii conflictelor internationale,pentru dezvoltarea culturii si pentru binele comunitatilor .

            8. Partidul Socialist Roman militeaza ca Parlamentul sa fie institutia suprema in statul democratic,ca expresie a vointei natiunii, singura in drept sa adopte acte normative cu putere de lege.

            Legile sa fie adoptate in mod democratic,in interesul intregului popor,potrivit Constitutiei; nici o alta institutie a Statului sa nu poate emite norme cu putere de lege.

            B. SINDICATELE

            9. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul sindicatelor in apararea intereselor celor ce muncesc si militeaza pentru dezvoltarea colaborarii cu acestea.

            C. ASOCIATIILE PATRONALE

            10.  Partidul Socialist Roman  va sustine dreptul la dezvoltare a asociatiilor patronale, ca partener important de dialog social intr-o democratie autentica.

            C. ASOCIATIILE POLITICE,PROFESIONALE, CULTURALE , DE VOLUNTARIAT SI DE CARITATE

            11. Partidul Socialist Roman considera ca pentru consolidarea libertatilor democratice,este necesara sprijinirea,in toate felurile posibile,in cadrul legal,a asociatiilor politice,profesionale,culturale,de voluntariat si de caritate,prin care cetatenii sa-si exprime ideile si preocuparile lor si sa actioneze in scopul dezvoltarii tarii.

            Partidul Socialist Roman se pronunta impotriva oricaror  forme de ingradire a  libertatii de asociere si de organizare a acestora  si va actiona hotarat pentru respectarea drepturilor constitutionale.

 

 

 

CAPITOLUL  IX

Politica in domeniul educatiei

 

A. INVATAMANTUL

            1. Dezvoltarea invatamantului de toate gradele ocupa un loc central in strategia partidului. Subliniem rolul hotarator al invatamantului in formarea si cultura generala a oamenilor, in procesul educatiei permanente, in cresterea nivelului de cultura si civilizatie al societatii romanesti. Suntem adeptii unui invatamant general de masa, laic, obligatoriu pina in clasa a X a.

            2. Partidul Socialist Roman militeaza pentru un invatamant modern, diversificat, deschis, adaptat cerintelor individului si societatii.

            3. Invatamantul trebuie sa pregateasca cu precadere cetateni utili tarii.

             Invatamantul trebuie sa aiba in vedere cu precadere formarea creativitatii elevilor si studentilor, a deprinderilor de a desfasura o activitate practica utila, recunoscuta si respectata de comunitate.

            PSR va milita pentru ca educatia elevilor si studentilor sa puna accent pe formarea de convingeri temeinice de respectare a valorilor etice si morale, de recunostinta fata de sacrificiile inaintasilor, de solidaritate si unitate nationala de respect fata de familie. Cinstirea tarii si poporului roman, a insemnelor sale simbolice (stema, drapelul si imnul, slavirea eroilor neamului, trebuie sa fie fundamente ale educatiei tineretului, iar PSR va sustine orice masura, politica, economica, sociala. organizatorica pentru ca aceste deziderate sa fie respectate.

 

B. STIINTA

            4. Partidul Socialist Roman acorda creatiei stiintifice romanesti o deosebita importanta si va actiona consecvent pentru integrarea sa deplina in viata stiintifica internationala. Vor fi stimulate si sprijinite dotarea si activizarea sistemului institutelor de cercetare si infiintarea altora noi, sporirea potentialului uman si precizarea clara a statutului personalului de cercetare, astfel incat sa se impiedice exodul de inteligenta si creativitate romaneasca peste hotare.

            5. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice romanesti, atat a cercetarii fundamentale cat si a celei aplicative pentru a determina relansarea activitatea economica din romania Cercetarea si inovarea tehnica si stiintifica trebuie sa inceapa de pe bancile scolii si sa ramana o componenta permanenta a vietii active.

 

C. CULTURA SI ARTA

 

            6. In conceptia Partidului Socialist Roman, activitatea culturala trebuie sa se bucure de conditii materiale, sociale si organizatorice necesare asigurarii autonomiei actului de creatie, inclusiv prin subventii din partea statului. Ne pronuntam pentru descurajarea oricarei incercari de a utiliza cultura si arta pentru manipularea in scopuri politice a societatii.

            7. Partidul Socialist Roman va incuraja si sprijini activitatea de creatie in toate domeniile artei (literatura, teatru, muzica, arte plastice, film etc.) si va promova o reala competitie a valorilor.

            8. Partidul Socialist Roman considera ca fiecare cetatean al tarii are dreptul la exprimarea si difuzarea libera a opiniilor sale, prin cuvant scris sau imagine.

            9. Informarea, circulatia neingradita a ideilor si dialogul, componente fundamentale ale unei opinii publice diversificate, dinamice si independente, exprimate intr-o presa libera si responsabila, reprezinta in viziunea partidului componente ale democratiei societatii romanesti. In acest scop, partidul considera necesara crearea cadrului juridic cerut de asigurarea unei autentice libertati a presei, a radioului si televiziunii, a mijloacelor de comunicare in masa in general.

            10. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul culturii in afirmarea si pastrarea identitatii nationale si militeaza pentru valorificarea patrimoniului cultural al tarii, traditie culturale si a creatiei artistice contemporane.

            11. Partidul Socialist Roman militeaza pentru participarea activa a Romania in circuitul cultural,informational european si mondial.

 

 

CAPITOLUL  X

 

A. POLITICA EXTERNA

 

            1. Partidul Socialist Roman apreciaza ca in politica externa trebuie promovat cu consecventa interesul national.

            Apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei sunt elemente care definesc lupta de veacuri a poporului roman.

            2. Partidul Socialist Roman sustine promovarea unei politici externe de larga deschidere spre lume, de buna vecinatate, de pace si prietenie cu toate popoarele, intemeiata pe principiile dreptului international, de respectarea angajamentelor si a tratatelor internationale.

            3. Partidul Socialist Roman considera ca interesele nationale ale Romaniei pot fi promovate printr-o politica externa coerenta, dinamica si flexibila.

            4. Partidul Socialist Roman sustine participarea activa si responsabila a Romaniei in activitatea desfasurata ca membru in toate organismele internationale.

            5. Apartenenta Romaniei la organizatiile politice, aconomice si militare trebuie sa fie in deplina

concordanta cu prevederile Cartei Organizatiei Natiunilor Unite.

            Partidul Socialist Roman va actiona consecvent pentru ca imaginea Romaniei ca tara a pacii si cooperarii intre natiuni sa nu fie umbrita de initiative aventuriste determinate de interesele unor aliante zonale, care nu ar fi in conformitate cu documentele ONU,chiar daca Romania este membra a acestor aliante.

            6. Partidul Socialist Roman militeaza pentru consolidarea procesului de integrare a Romaniei in

structurile politice, economice si de securitate ale UE, pe principiile respectului identitatii nationale, a traditiilor si valorilor specifice romanesti.

            7. PSR va actiona consecvent pentru dezvoltarea relatiilor cu romanii din afara teritoriului national,

cetatenii ai altor state, respectand optiunea acestora privind atasamentul lor la sistemul politic al statului de care apartin, considerandu-i ca un factor de coeziune dintre natiunea romana si alte natiuni si popoare.

            8. Partidul Socialist Roman se pronunta hotarat impotriva oricarei tendinte de a identifica politica

guvernelor cu politica partidelor, chiar daca acestea sunt de guvernamant.

            In acest sens, Partidul Socialist Roman considera ca este de dorit  dezvoltarea relatiilor cu toate organizatiile politice, sociale, culturale, religioase, profesionale, artistice, de voluntariat si altele, din orice tara a lumii, fara restrictii, aceasta fiind cel mai important mijloc de a spori increderea si de a elimina suspiciunea si tensiunile care mai exista in unele zone ale lumii.

            9. Partidul Socialist Roman va promova in activitatea sa internationala dezvoltarea relatiilor de colaborare, intemeiate pe respectarea stricta a independentei si autonomiei sale, cu partidele socialiste, comuniste, social-democrate, progresiste si democratice din toate tarile lumii.

 

 

CAPITOLUL  XI

 

             In activitatea lor, membrii si sustinatorii Partidului Socialist Roman isi fac o indatorire de onoare de a promova obiectivele Programului si de a actiona cu toata energia si daruirea pentru ca acestea sa se realizeze.

             Fiecare membru al Partidului Socialist Roman isi asuma raspunderea pentru infaptuirea cu succes a obiectivelor Programului, cu onestitate, cu devotament si sinceritate, dovedind prin aceasta ca ideile socialiste privind o lume mai buna pentru viitor sunt viabile si constituie o baza temeinica pentru practica si actiunea sociala, alaturi de celelalte idei ale umanitatii.

 

 

               Presedinte,
  Vasile Orleanu

 

 

 

Proiect de modificare a statutului PSR

PARTIDUL SOCIALIST ROMAN

STATUT

 

       A. IDENTITATEA PARTIDULUI

 

Capitolul I.

*Art. 1.(1) Partidul Socialist Roman  este persoana juridica de drept public, a carui activitate se desfasoara pe intreg teritoriul Romaniei, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale Legii partidelor politice, precum si cu reglementarile prezentului statut.

(2) Denumirea integrala a partidului este Partidul Socialist Roman, iar denumirea prescurtata este P.S.R.

(3) Semnul permanent al Partidul Socialist Roman este o Flacara  sub care este inscrisa denumirea prescurtata, P.S.R., a Partidului Socialist Roman.

(4) Drapelul Partidului Socialist Roman este rosu,  in centru poate fi imprimat semnul partidului intr-un cerc galben.

(5) Sediul central al Partidului Socialist Roman este situat in Municipiul Bucuresti, Str. Episcop Radu nr. 31, Sector 2.

(6) SEMNUL ELECTORAL, FLACARA

-  focul viu, dorinta omului pentru dreptate, adevăr, libertate sociala şi naţionala.
- semnul electoral poate fi schimbat conform legii de catre comitetul executiv.

(7) Partidul Socialist Roman are IMN propriu.

(8) Culorile însemnului  Partidului Socialist Român sunt: roşu şi galben,

(9) Partidul Socialist Roman urmareste numai obiective politice.

(10) Durata de functionare a partidului este nedeterminata.

informatii: http://www.psr.ro

Art. 2. – (1) Partidului Socialist Român, fondat în 1992, la sedinta de reconstituire delegaţii au adoptat în unanimitate moţiunea care marca apariţia pe scena politică românească a Partidului Socialist Roman.

(2) Socialistii sunt datori să reclădească un sistem de valori ce ar putea să ne călăuzească într-un veac XXI plin de noi provocări.

(3)Partidul Socialist Roman îşi exprimă respectul şi gratitudinea pentru cei care au realizat unirea tuturor romanilor (01.Decembrie 1918) sub un singur drapel si au edificat România modernă , pentru oamenii politici în general, cu deosebire, pentru socialistii  de atunci. Socialistii de azi se plasează  pe un drum propriu, care nu-şi arogă identitatea, filiaţia, meritele unor înaintaşi ce au purtat odinioară numele de socialisti; se aseamănă ca viziune asupra acţiunii politice, dar nu sunt şi nu pot fi continuatorii proiectului pierdut  în vâltoarea vremurilor.

(4) Partidul Socialist Roman de astăzi este un partid modern, care asociază experienţa socialistilor de pretutindeni, cu cea a socialismului clasic, fără să înceteze nici o clipă să fie atent la realităţile concrete ale ţării.

Art. 3 (1) Partidul Socialist Roman împărtăşeşte si promovează valorile şi principiile democratice validate în timp; pe de o parte, libertatea, proprietatea, toleranţa, responsabilitatea, egalitatea de şanse, solidaritatea, ce definesc omul în raporturile sale cu sine, cu semenii săi, dar şi cu comunitatea din care face parte, iar pe de altă parte, suveranitatea, separaţia puterilor, statul de drept, ce definesc raporturile dintre cetăţeni şi stat, principiile pe care se fondează orice societate politică democratică.

(2) Călăuziţi de astfel de repere, socialistii  îşi propun să construiască atent pentru viitor, schimbând doar acolo unde este nevoie şi îmbunătăţind ceea ce este de ameliorat. Partidul Socialist Roman este cel dintâi care susţine eliminarea lucrurilor greşite, a disfuncţionalităţilor, a mentalităţilor învechite, a oamenilor incompetenţi sau rău intenţionaţi, dar în acelaşi timp şi primul care sprijină modelele pozitive, lucrurile care au funcţionat şi funcţionează bine, oamenii de valoare. Socialistii nu se cantonează în clişee ideologice care de multe ori contrazic realitatea şi oferă soluţii greşite. De aceea nu înţeleg ideologia decât ca un cadru general, care trebuie să facă în permanenţă loc contextului şi realităţii concrete. Istoria ne arată că marile experimente tragice s-au produs cu predilecţie atunci când oamenii au căutat să reproducă în realitate vreo schemă ideologică.

(3)Identitatea Partidului Partidului Socialist Roman este dată de credinţa sa în principiile şi reperele izvorâte din tradiţie, experienţă, dintr-o ierarhie autentică a valorilor, din continuitate, stabilitate şi ordine, ceea ce ne face să construim, printr-o politică echilibrată, contextuală, prudentă, graduală, un viitor pentru România.

Art.4. Valorile fundamentale ce stau la baza doctrinei Partidului Socialist Roman sunt:

- manifestarea libera a personalitatii umane prin exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;

- responsabilitatea umana, factor de armonizare a aspiratiilor individului cu interesele generale ale societatii;

- cunoasterea, mijloc de dobandire a libertatii individului si conditie de asumare a responsabilitatii;

- proprietatea in toate formele, de stat, asociativa, privata, factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale;

- promovarea si consolidarea statului de drept;

- asigurarea dezvoltarii durabile, ca mijloc optim de realizare a bunastarii sociale;
- atenuarea individualismului exacerbat, atunci cand acesta aduce atingere comunitatii;

- protectia sociala a categoriilor net defavorizate (batrani, minori, persoane cu handicap) ca etalon al unei societati avansate din punct de vedere al civilizatiei;

- incurajarea societatii civile si a dialogului intre stat, organizatii non guvernamentale si cetateni;

- asigurarea accesului liber şi egal si gratuit la educaţie, educarea cetăţenilor României în spiritul democraţiei şi încurajarea acestora de a participa la viaţa publică;

- promovarea şi sustinerea tinerei generaţii în spiritul si repectul pentru traditia culturii nationale, a valorilor şi principiilor democraţiei univesale;

- respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al altor organisme internationale.

Art.5. Partidul Socialist Român militează pentru edificarea unei societăţi libere şi democratice, bazate pe respect, cinste, demnitate şi dreptate socială, lupta împotriva excluderii sociale, pentru unitatea, independenţa şi suveranitatea României.

Art.6. Partidul Socialist Român va acţiona împotriva oricărei încercări de instaurare a unei guvernări totalitare sau de dictatură.

El îşi desfăşoară activitatea în condiţiile respectării statului de drept, militând pentru dezvoltarea şi consolidarea democraţiei autentice, benefice pentru toate păturile sociale, pentru separarea puterilor în stat, apărarea principiului pluralismului politic, garantarea drepturilor fundamentale ale omului (în special a dreptului la muncă), pentru respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. În acelaşi timp, Partidul Socialist Român va recurge la toate metodele legale (iniţiativă legislativă, dezbateri publice etc.) pentru perfecţionarea cadrului legislativ existent, pentru a-l aduce cât mai aproape de principiile Programului Politic al partidului.
Statutul Partidului Socialist Roman se poate modifica in condiţiile stabilite prin statut si lege şi/sau la propunerea a cel puţin 2/3 din numărul membrilor de partid.

Art.7. Pentru apărarea intereselor ţării, Partidul Socialist Român va colabora cu toate formaţiunile politice de stânga şi de centru‑stânga, precum şi cu toate formaţiunile democratice şi progresiste din România şi va dezvolta relaţiile cu partidele socialiste, comuniste, muncitoreşti, social‑democrate precum şi cu alte partide şi mişcări progresiste şi democratice din Europa şi de pe alte continente legal constituite.

Va milita pentru prietenie cu toate popoarele lumii, va milita si va sprijini orice propunere menită să ducă la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

Capitolul II.

Membri de partid, drepturi şi îndatoriri.

        A – Membri de partid

Art.8. Poate fi membru al Partidului Socialist Român orice cetăţean român, indiferent de sex, naţionalitate, profesie, religie, care este de acord cu statutul şi programul partidului, a împlinit vârsta de 18 ani şi respectă Constituţia şi legile ţării.

Art.9. Primirea în Partidul Socialist Român se face pe baza unei adeziuni scrise, sau pe baza unei semnături date pe tabelul cu datele cerute de legea nr.14/2003.
În structurile de tineret pot fi primiţi şi tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, dar până la vârsta de 18 ani nu au îndatoririle şi drepturile membrilor de partid.

Art.10. Nu pot fi membrii ai Partidului Socialist Român persoanele prevăzute la Art.7 din legea nr.14/2003. persoanelor cărora le este interzis prin lege asocierea politică.

        B – Drepturile membrilor de partid.

Art.11. Membrii de partid au următoarele drepturi:
- Să participe la şedinţele organizaţilor si organelor de partid din care fac parte;
- Să participe la orice activitate cu caracter politic, social, ştiinţific, cultural, artistic sau de altă natură, organizată de partid;
- Să aibă iniţiativă politico-ideologică şi să i se creeze posibilitatea examinării acesteia într-un cadru organizat;
- Să participe la dezbateri şi la adoptarea hotărârilor în adunările şi conferinţele organizaţiilor la care sunt desemnaţi să facă parte, la şedinţele organelor de partid ai căror membri sunt.
- să prezinte spre publicare articole sau alte materiale pentru organele de presă şi mas-media ale partidului, cu respectarea cerinţelor deontologice;
- Să aleagă şi să ceară să candideze în organele de conducere ale partidului, la orice nivel;
- Să aducă critici în adunările şi conferinţele de partid ale organizaţiilor din care face parte sau este delegat, asupra lipsurilor constatate în activitatea organizaţiilor respective sau în activitatea unor membri de partid, indiferent de funcţiile pe care le deţin;
- Să ceară conducerii organizaţiei din care provine, să fie recomandaţi să candideze pentru a fi trecuţi pe listele electorale ale partidului în vederea alegerii în organele locale şi centrale ale puterii de stat;
- Să ceară sprijinul partidului în situaţia în care le sunt încălcate drepturile înscrise în Constituţie şi în legile ţării;
- Să conteste la organele ierarhic superioare măsurile de sancţionare disciplinare ce au fost luate împotriva lor;
- Să aibă acces cu familia la cluburile partidului de pe întreg teritoriul ţării, precum şi la casele de odihnă ce se află în proprietatea sau administrarea Partidului Socialist Român;
- Să ceară retragerea din partid sau din funcţie, si sa se dispună in procedura de urgenta soluţionarea cereri, fără alte condiţionări politice s-au de alta natura.

       C – Îndatoririle membrilor de partid.

Art.12. Membrii de partid au următoarele îndatoriri:

- să cunoască Statutul şi Programul Partidului Socialist Român şi să acţioneze pentru punerea lor în practică;
- să lupte pentru promovarea politicii partidului in societate.
- să lupte pentru menţinerea şi dezvoltarea partidului în sfera de interes al societăţi civile.
- să achite cotizaţia de partid cu care benevol s-au obligat;
- să fie cinstit, sincer, devotat faţă de ideile nobile pentru care militează partidul, să propage în rândul maselor aceste idei şi să atragă noi membrii şi simpatizanţi;
- să acţioneze permanent pentru slujirea intereselor fundamentale ale poporului român şi pentru binele patriei noastre – România;

        *- au dreptul sa ceara explicatii in legatura cu activitatea oricarui membru de conducere daca considera ca este in folosul organizatiei.
- să accepte pluralismul de idei şi diversitatea opiniilor, exprimate în mod liber în cadrul organizat al partidului, să accepte critica în mod democratic;
- să respecte principiile democraţiei interne de partid, minoritatea se supune hotărârilor majorităţii, chiar dacă nu este de acord cu acestea;
- să acţioneze pentru unitatea partidului, să respingă tendinţele de fracţionism, de cult al personalităţii şi de impunere a unor practici dictatoriale;
- să dea dovadă de corectitudine şi moralitate în activitatea publică, pentru a nu aduce prejudicii onoarei şi prestigiului partidului;
- să fie exemplu de corectitudine şi conduită în familie şi societate;
- să respecte disciplina liber consimţită la înscrierea in partid stabilită prin statut, prin hotărârile luate de organele de partid şi să păstreze secretul de partid;
- să respecte adevărul, să aibă o comportare de stimă şi respect faţă de ceilalţi membri de partid. Minciuna, insinuările şi calomnia sunt incompatibile cu calitatea de membru al Partidului Socialist Român.

Capitolul III

            Sancţiunile disciplinare şi procedurile prin care acestea pot fi aplicate membrilor Partidului Socialist Român

Art. 13. Împotriva membrilor de partid care încalcă prevederile Statutului, principiile şi normele vieţii interne de partid, se iau următoarele măsuri disciplinare:
- mustrare;
- avertisment(scris);
- vot de blam;
- suspendarea din funcţia de conducere;
- destituirea din funcţia de conducere;
- excluderea din partid.

Art.14. Procedura de aplicare:
         1. Dreptul de aplicare a măsurilor disciplinare îl are:
- Adunarea generală a organizaţiei locale (de bază) pentru membrii de partid ce fac parte din aceasta;
- Adunarea generală a organizaţiei comunale, pentru membrii de partid care o alcătuiesc;
- Plenara Comitetului Orăşenesc, pentru membrii de partid din acest organ de conducere si pentru membrii organelor de conducere ale organizaţiilor direct subordonate;
- Plenara Comitetului Municipal, pentru membrii de partid din acest organ de conducere si pentru membrii organelor de conducere ale organizaţiilor direct subordonate;
- Plenara Comitetului Judeţean, pentru membrii de partid din acest organ de conducere si pentru membrii organelor de conducere ale organizaţiilor direct subordonate;
- Plenara Comitetului Naţional, pentru membrii de partid din acest organ de conducere si pentru membrii organelor de conducere ale organizaţiilor teritoriale direct subordonate;
*- Plenara Comitetului Executiv, pentru membrii de partid din acest organ de conducere si se comunica  organului de conducere al organizaţiei de partid din care provine.
Excepţie face sancţiunea „excludere din partid”, care va trebui să fie validată de de organul superior Comitet judetean, Comitetul Naţional sau Consiliul Suprem în cazul sancţionării membrilor Comitetului Executiv care sunt si membrii ai unor organe superioare;

Destituirea membrilor organelor de conducere si dizolvarea conducerii organizatilor din partid se face conform prevederilor statutare.

- Presedintele oricarui for de conducere(Birou Permanent,Comitet National,Consiliul Suprem)pot aplica sanctiunea de suspendare pe motive bine intemeiate a membrilor organizatiei din functie pe o perioada de cel mult 30 de zile.

-  Membrii Biroului Permanent de la orice organizatie pot cere suspendarea din functie pe o perioada de 30 zile a membrilor organizatiilor subordonate conform statut.
- De regulă organul care alege, validează, investeşte sau numeşte este îndreptăţit să aplice şi sancţiunea.
          2. Pe langa incălcarea dispoziţiilor art. 11 si 12 precum si a altor obligaţii prevăzute in statut se sancţionează:
*a) Absenţa unui membru de partid cu funcţie de conducere, de trei ori consecutiv de la şedinţele şi adunările statutare ale forului de conducere de care aparţine  se sanctioneaza cu avertizment sau suspendarea din functie pe o perioada determinata pana la lamurirea situatiei, pentru absentarea la 6(sase) sedinte cumulate se considera renuntare la functie si se destituie.
         * Absentarea din motive neimputabile(delegatie,c.medicale,evenimente personale sau familiale) nu se sancţionează.
b) Îndeplinirea cu rea credinţă a unor atribuţii sau sarcini care conduc la divergente in organul de conducere din care face parte si implicit la destabilizarea organizaţilor de partid si a partidului pe ansamblu se sanctioneaza cu destituire din functie si excluderea din partid.
c) Neîndeplinirea  atribuţiilor şi sarcinilor de partid încredinţate din rea vointa, se consideră abatere şi se sancţionează cu suspendarea din funcţia de conducere sau destituirea, după caz.
d) Necunoaşterea Statutului si al Programului politic al Partidului Socialist Român se sancţionează cu suspendarea din funcţie sau destituirea, după caz.

*e) Neplata cotizatiei minime prevazuta de statut mai mult de 3(trei)luni se considera abatre si se sanctioneaza cu avertizment, pentru 6 (sase)luni se considera retragere din partid si se procedeaza la radierea lui din evidentele de partid.
          3. În toate organele de conducere se aplică principiul „organul care a ales, recomandat sau validat propunerea de stabilire pe funcţie are dreptul sa ceara, să aplice sancţiunile disciplinare prevăzute de statut celor aleşi, dacă au încălcat drepturile, îndatoririle, hotărârile si atribuţiile stabilite prin statut, indiferent de funcţia ce o deţine. „Nimeni nu este mai presus de lege”.

*Art.15. Punerea în discuţie a membrului de partid care a comis abateri, se face pe baza de referat întocmit de conducatorul organizatiei(departament,filiala) de care apartine la propunerea nominală a unui membru al organizaţiei sau al organului de conducere.

Propunerea de sancţionare se aduce la cunoştinţa celui propus de un membru al organului din care face parte in scris sau prin viu grai cu consemnarea acestuia in documentul de şedinţa cu cel puţin 5 zile înaintea prezentării referatului.

Sancţiunea se validează prin vot deschis cu majoritate simplă (jumătate plus unul din membrii ce compun organizaţia locală sau organul de conducere prezent la şedinţa), daca in statut nu este prevăzută o alta reglementare pentru functia sau reprezentativitatea acestuia.

*Art.16. Un membru de partid poate fi exclus dacă a încălcat Statutul în mod deliberat si a adus prejudicii partidului prin comportamentul său, a adus atingere demnităţii organelor de conducere s-au membrilor de partid, a participat la acţiuni contrar prevederilor statuare  s-au a  unor hotărâri luate de organele superioare ale partidului, s-au incopatibilitatea acestia  cu calitatea de membru al partidului conform constitutiei.

*Art.17. Membrii de partid împotriva cărora s-au luat măsuri disciplinare pot să facă Apel la organele de partid superioare celui ce a aplicat sau propus sancţiunea. Apelul trebuie examinat în cel mult trei luni de la înregistrare, daca solutia nu este acceptata se poate adresa Comisia Centrala de Arbitraj conform statut.

Art.18. Prin aplicarea de sancţiuni membrilor partidului, se urmăreşte întărirea disciplinei de partid, a unităţii rândurilor partidului, a răspunderii faţă de îndeplinirea îndatoririlor statutare.
Sancţiunile au caracter educativ, urmărind preîntâmpinarea abaterilor şi îndreptarea celor sancţionaţi.

*Art.19. După trecerea a 1/2 an de la data sancţionării, ( pentru organizaţiile teritoriale până la nivel de municipiu ) organele şi organizaţiile de partid pot, din proprie iniţiativă sau la cererea celui în cauză, să-i examineze activitatea şi să hotărască ridicarea sancţiunii.

Art.20. Cel exclus din partid ( care a făcut parte din structura superioară a partidului ) poate face cerere de reprimire după cel puţin doi ani de la data excluderii sau la propunerea organizaţiei din care provine se poate reduce termenul cu cel mult 2/3 de la excludere.

     Capitolul IV.

Art. 21. Componenta organelor de conducere ale patridului.

                    I- Congresul.

-Totalitatea delegatilor desemnati de organizatile judetene ale partidului, conform statutului.

                   II- Congresul Extraordinar.

-Totalitatea delegatilor sau a reprezentantilor ai organizatiilor judetene ale partidului, conform

Statutului.

                  III-Conferinta Nationala.

-Totalitatea membriilor Comitetului National si invitatii din partea organizatiilor judetene ale

partidului.

                  IV-Plenara.

-Totalitatea membrilor Comitetului National.

Art. 22. Structura Partidului Socialist Român, procedura de constituire, organelor de control- decizie si executive, competenţelor acestora.
A. Organe de decizie;
B. Organe de supraveghere, control si decizie;
C. Organe de coordonare, decizie si execuţie;

         1. Congresul partidului, organ de decizie.

-Se convoaca de Comitetul National la propunerea Comitetului Executiv o data la 4 ani conform

statutului, dar nu mai tarziu de 5 ani conform legii.

         2.  Consiliul Suprem, organ de decizie, control si executie.

- Se convoaca la cererea oricarui membru din consiliu de catre presedintele acestuia conform statut si regulament.

         3. Congres Extraordinar, organ de decizie.

- Se convoaca  la cerera a 2/3 din organizatiile partidului, de Comitetul National, de Consilul Suprem,   conform statut.

         4. Conferinta Nationala, organ de decizie.

-Se convoaca de catre  Comitetul Executiv, la propunerea Biroului Permanent.

         5. Plenara, organ de decizie,

-Se convoaca de Comitetul Executiv, la propunerea Biroului Permanent, in teritoriu se convoaca de Birourile permanente ale organizatiilor comunale, orasenesti,municipale, judetene.

Art. 23.Organe lucru intre 2 adunari generale ale partidului.

 1. a.      COMITETUL NATIONAL, este ales de Congres.

Componenta = minim 31 de membri.

* Totalitatea membrilor alesi la Congres cu completarea ulterioara conform statut cu alti membrii desemnati in Conferinta plenara/ judeteana  la propunerea Biroului Permanent si validati in  C.Executiv.

-lucreaza in sesiuni ordinare o data la 12 luni si se convoaca de Comitetul Executiv, la propunerea Biroului Permanent.

-Comitetul National este condus de un prezidiu permanent intre sedintele sale, conferinte, plenare si e compus din presedintele prezidiului, un secretar, si cate un membru din organizatile judetene, toti desemnati in prima sedinta a C.N. la propunerea presedintelui C.S.al PSR.

Rolul Prezidiului Permanent este acela de a organiza Congrese, Conferinte Nationale si Plenare ale Comitetului National.

 1. b.      COMITET EXECUTIV, este ales de Comitetul National.

Componenta= minim 21 membrii.

*Totalitatea membrilor alesi in prima sedinta a Comitetului National sau propusi ulterior conform statutului  de Biroul Permanent.

-Lucreaza in sesiuni ordinare si se convoaca o data la 6(sase) luni la propunerea Biroului Permanent

  c.  BIROUL PERMANENT, al Comitetul Executiv, organ de control, decizie si executie.

Componenta = minim 15 membrii.

*Membrii Biroului Permanent sunt membrii ai organelor superioare si se valideaza  pe functii in baza candidaturii, in prima sedinta a Comitetului executiv.

* Functii:

-   Presedintele Consiliului Suprem,

-   Presedintele Biroului Permanent;

-   Prim-vicepresedinte al Biroului Permanent;

-   Prim-vicepresedinte al Biroului Permanent;

-   Secretarul General;

-   Vicepresedinte cu probleme organizatorice;

-   Vicepresedinte cu probleme de ideologie- Purtator de cuvant;

-   Vicepresedinte probleme de evidenta si  resurse;

-   Vicepresedinte pe probleme de imagine;

-   Vicepresedinte pe probleme juridice;

-   Presedinte al O.T.PSR. funcție de Vicepresedinte in B.P.;

-   Presedinte al Organizațiilor de femei,funcție de vicepresedinte in B.P.;

-   Presedinte al Organizațiilor de pensionari, funcție de vicepresedinte in B.P.;

-   Vicepresedinte pe probleme de invatamant, stiinta;

-   Vicepresedinte pe probleme de cultura, sport;

-   Vicepresedinte;

-   Vicepresedinte;

Membrii B.P. lucreaza in sesiuni ordinare si se convoaca o  data la 3(trei), de catre  presedinte  sau un membruu desemnat de presedinte , dupa un program de desfasurare a sedintelor, se poate convoca  in sedinte extraordinare la cerera motivata a oricarui membru a Biroului Permanent.

            c. BIROUL POLITIC Executiv, este parte componenta a Biroului Permanent.

-  Componenta = minim 5 membrii.

Sunt membri ai Biroului Permanent si reprezinta pe acesta intre sedinte ordinare, constituit din primele 5-7 (cinci-sapte) functii.

In conditiile in care este necesar,  participa la sedinta si alti membri ai Biroului Permanent sau invitati.

Sedintele Biroului Politic Executiv sunt statutare daca participa minim trei membri.

              - Lucreaza in regim de permanenta si se intruneste o data la 2(doua) saptamani sau ori de cate ori este nevoie,  se convoaca de presedintele Biroului Permanent, de persoana desemnata  sau la cerera motivata a oricarui membru a Biroului Permanent.

Art.24.Partidul Socialist Român este organizat şi funcţionează pe criteriul administrativ-teritorial, în conformitate cu Legea 14/2003.
              –  Partidul Socialist Român are ca subdiviziuni organizaţii teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale, judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti.
- Organizaţia de partid locală cuprinde minim 3 membri şi se constituie după caz, în cadrul blocurilor de locuinţe, grupului de case, străzilor, cartierelor etc.
- Organizaţia comunală de partid cuprinde cel puţin 11 membri şi se organizează la nivelul unei comune.
- Organizaţia de partid orăşenească cuprinde cel puţin 21 membri.
- Organizaţia de partid municipală se organizează în municipii şi cuprinde cel puţin 31 de membri.

 Art.25.  Comitetul de partid la nivel de comuna, oras, municipiu.

Comitetul este constituit din minim 15 membri si un birou permanent ce cuprinde minim 5 membri din minim 5 organizatii constituite  cu  cel putin  50 de simpatizanti.
- Organizaţia de partid judeţeană are cel puţin 700 de simpatizanti. Ea cuprinde organizaţiile comunale de partid, orăşeneşti, municipale de pe raza întregului judeţ, respectiv organizaţii de partid de la sectoarele Municipiului Bucureşti.
- Numărul membrilor pentru organizarea unui partid politic sunt prevăzute in legea 14/2003.

-Membri de partid proveniţi de la aceeaşi unitate economică sau platformă industrială se pot constitui în organizaţii de partid distincte, în afara incintelor unităţilor.

Art.26. Se pot constitui organizaţii de partid teritoriale care se vor ocupa de problemele specifice unei anumite categorii sociale (pensionari, studenţi, cadre didactice, medici etc.)

               A – Organele  de decizie.

Art. 27. Organele de conducere si decizie ale partidului sunt:
- Adunarea generală, la organizaţiile de bază şi comune.
- Conferinţa, plenara la organele de partid comunale, orăşeneşti, municipale , judeţene si a comitetului naţional.
- Congresul, sau conferinţa naţională, la nivel naţional.
- Consiliul Suprem al Partidului in condiţiile stabilite in statut.

               B – Organe de supraveghere, control, decizie executie;

Art. 28. Organul de supraveghere şi asigurarea continuităţii vieţii partidului, a democraţiei in partid este Consiliul Suprem al partidului.

               C – Organe de coordonare si executive. Procedura de alegere şi competenţele lor.

Art.29. Organele de coordonare şi executive ale partidului sunt:
- Biroul organizaţiei de bază, la organizaţiile locale şi comunale, formate din 3-5 membri (preşedinte, vicepreşedinte, secretar + 2 membri) la o organizaţie de minim 11 membri .
- Comitetul Comunal, la organizaţiile comunale prin Biroul Comitetului Comunal, (numărul şi componenţa este stabilită de organul imediat superior, dar nu mai puţin de 11 membrii).
- Comitetul Orăşenesc, la organizaţiile orăşeneşti prin Biroul Comitetului Orăşenesc(numărul şi componenţa este stabilită de organul imediat superior, dar nu mai puţin de 15 membri).
- Comitetul Municipal, la organizaţia municipală de partid  prin Biroul Comitetului Municipal (numărul şi componenţa este stabilită de organul imediat superior, dar nu mai puţin de 15 membri).
- Comitetul judeţean, la organizaţiile judeţene de partid, Biroul Comitetului judeţean (numărul şi componenţa este stabilită de organul imediat superior, dar nu mai puţin de 21 membri).
- Comitetul Naţional al partidului la nivel central, prin organele sale Comitetul Executiv si Biroul Permanent al acestuia.

Art.30. Procedura de alegere:

- Membrii organelor de conducere ale partidului se aleg pe baza de candidatura si recomandare din partea organizatiei din care face parte si se valideaza de organul imediat superior pana la nivel de Comitet judetean si al Comitetului Municipiului Bucuresti.
- Alegerea in functii de conducere pana la nivelul: comitetului comunal, orasenesc, vechimea in partid minima este de cel putin 2(doi) ani, exceptie fac de la regula organizatile nou constituite.

– Alegera in functii de conducere la nivelul organizatilor judetene si a municipiului Bucuresti vechimea in partid sa fie de minim 3(trei) ani, exceptie pentru ce-i proveniti de la organizatii nou infintate.
- Alegerea in structurile centrale: Birou Permanent, Comitet Executiv, vechimea in partid sa fie de minim 4(patru ) ani, , exceptie pentru cei proveniti de la organizatii nou infintate sau prin reorganizare totala a organizatiei respective.
- Vechimea se poate reduce cu ½ din norma pe baza de aport adus la dezvoltarea partidului si la recomandarea a cel putin 3 (trei ) membrii cu functie in organul superior celui in care se candideaza.
- Membrii cu functii la nivelul Comitetului judetean se valideaza de Biroul Permanent al Comitetului Executiv PSR.
- Investitura se face pe baza de Mandat semnat de Consilul Suprem pentru functiile de: presedinte , prim-vicepresedinte, secretar general.
- Investitura pe functii a membrilor Biroului Permanent al Comitetului Executiv PSR se face in baza de mandat semnat de presedintele Consiliului Suprem al PSR.
- In conditiile in care se constata ca nu au fost respectate normele stabilite prin statut sau instrunctiuni cu privire le alegerii, se vor repeta alegerile prin convocarea unei sedinte extraordinare.
- Declanşarea adunărilor generale de alegeri în partid se stabileşte de regulă o data la doi ani pentru organizaţiile până la nivel de Municipiu, si o data la 4 ani la nivel de partid.
- Alegerile ordinare se fac prin hotărâre a organului imediat superior până la nivel de municipiu, pentru organele descentralizate ale partidului. – La Comitetele judeţene şi la nivelul Municipiului Bucureşti se fac prin hotărâre a Comitetului Executiv în baza unui calendar de desfăşurare propus de Biroului Permanent.
- Pentru alegerea Comitetului National se convoacă Congresul partidului in procedura ordinară prevăzută de statut.
- In condiţii excepţionale prevăzute de statut se poate convoca Adunari Generale – Congresul Extraordinar, Conferinta Natională –  ale partidului, cu o ordine de zi şi norme stabilite de organul care a hotărât convocarea.
- Membrii conducerii partidului, respectiv ai Comitetului Naţional şi ai Comitetelor organizaţiilor teritoriale; ai comitetelor organizaţiilor de bază, ai comitetelor comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene sunt aleşi prin vot secret.
- Comitetul Naţional, imediat după constituire, îşi validează pe baza candidaturilor, dintre membrii săi, prin vot deschis, Comitetul Executiv. Comitetul Executiv validează pe bază de candidatură, prin vot deschis, Biroul Permanent. În acelaşi mod procedează şi organele de conducere teritorială, respectiv Comitetele orăşeneşti, municipale şi judeţene, care îşi validează pe bază de candidatură dintre membrii lor, prin vot deschis, Birourile Permanente.

Art. 31. Atribuţiile organului central de decizie ale organizaţiei locale, comunale orăşeneşti, municipale şi judeţene :

Adunarea generală ordinara a organizaţiei locale sau comunale, se convoacă o dată la 12  luni.
- Aprobă căile şi metodele concrete de realizare în profil teritorial a programului partidului.
- Analizează activitatea organelor proprii de conducere şi modul de utilizare a fondurilor şi a bazei materiale de care dispune organizaţia de partid respectivă.
- Propune candidaţii pentru alegerile locale în vederea validării lor de către Comitetul Judeţean.
- Validează pe bază de candidatură la un an de zile, Biroul organizaţiei de bază sau Comitetul comunal. Alegerea organelor conducătoare se face prin vot secret.

     Atribuţiile organului central de decizie  organizaţiei:

- Conferinţa orăşenească, municipală şi judeţeană de partid se convoacă odată la doi ani, sau de câte ori este nevoie.
- Aproba  rapoartele de activitate ale organelor de conducere alese şi hotărăşte măsuri de îmbunătăţire a activităţii partidului.
- Validează pe baza candidaturilor Comitetul orăşenesc, municipal, judeţean de partid (după caz) odată la doi ani.
- Alege comisiile pe probleme ale partidului conform statut si legii nr. 14/2003.
- Validează pe baza candidaturilor candidaţii pentru organele superioare ale partidului.
- Alege delegaţi la Congresul partidului sau la Conferinţa Naţională.

- Presedintii organizatilor teritoriale pot reprezenta pe baza de mandat cel mult 4(patru)delegatii la lucrarile organelor superioare.

- Membrii de partid pot reprezenta pe baza de mandat cel mult 2(doi)membrii – delegatii la lucrarile organelor superioare.
- Analizează activitatea organelor proprii de conducere şi modul de utilizare a fondurilor băneşti.

- Valideaza propunerile de candidatii pentru alegerile generale, consilii judetene, presedintii consiliilor.
- In campaniile electorale, informează Biroul Permanent cu privire la propunerile de candidaţi pentru alegerile locale.

            Art.32 Congresul partidului, Atributii.

Congresul este organul suprem de conducere al partidului. El constituie Adunarea generală a delegaţilor aleşi de către organizaţiile teritoriale şi centrale ale partidului.

-Numărul delegaţilor la Congres se stabileşte de către Comitetul Executiv al partidului, în raport cu numărul de membrii activi. Până la 100 de membri se aleg 1-3 delegaţi, între 101-300 se aleg 3- 5 delegaţi, între 301-1000 se aleg 5- 10 delegaţi, peste 1000 se aleg 10- 15 delegaţi.

Propunerile pentru desemnarea acestora se fac de către membrii de partid ai organizatilor locale si centrale ale partidului, iar alegerea acestora se face prin vot secret.
-Congresul ca Adunarea Generala a partidului se convoacă cel puţin o dată la 5 ani. Se pot convoca în acest interval şi adunări generale extraordinare (Congrese, Conferinţe Naţionale).

- Dezbate şi ia hotărâri pe baza rapoartelor de activitate ale Biroul Permanent al Comitetului Executiv al Comitetului Naţional al partidului, Comisiei Centrale de Disciplină şi Control Financiar, Comisiei Centrale de Arbitraj.
- Validează pe bază de candidatură Comitetul Naţional, Comisia Centrală de Disciplină Control Financiar şi Comisia Centrală de Arbitraj, componta Consiliului Suprem.
- Adoptă propunerile de modificare a Statutului şi Programul partidului propuse si validate spre adoptare  de organele stabilite prin statut.
- Aprobă regulile generale de constituire şi utilizare a fondurilor financiare ale partidului.
- Hotărăşte autodizolvarea partidului la propunerea şi in condiţiile stabilite a 2/3 din organizaţiile partidului în situaţii de o gravitate deosebită pentru siguranţa membrilor activi ai partidului.

- În perioada dintre Congrese, atunci când se consideră necesar se pot convoca adunarii generale -Conferinţe Naţionale- Plenare ale partidului.

Art. 33. Congresul Extraordinar –Adunare Generala :
-Congresul Extraordinar se Hotărăşte in condiţiile stabilite de art. 35 si 81, si are competente stabilite de organul care a convocat congresul.
-Norma de reprezentare este stabilita de organul care a decis convocarea Congresului Extraordinar.

Art.34. Consiliul Suprem al partidului este un organism decizional al partidului si urmareste respectarea democratiei in partid, păstrarea unitatii şi continuitatii a denumirii partidului si a ideologiei socialiste ce au la baza socialismul stiintific si materialismul dialectic, pastrarea tradiţiilor nationale si culturale, dezvoltarea concepţiilor socialiste,

- Rolul Consiliului Suprem al Partidului este păstrarea identităţii partidului -denumirea partidului, doctrina socialistă, democraţia in partid. În condiţiile în care consideră că unul din aceste trei elemente sunt încălcate si partidul este in  imposibilitatea de a mai functiona, Consiliul Suprem al Partidului poate revoca conducerea superioara a partidului si convoacă Congresul Extraordinar al Partidului Socialist

- Român, organizeaza si conduce partidul pe o perioada de pana la 90 de zile, functioneaza in baza art. 81 din statut în conformitate cu Regulamentul  de organizare si functionare elaborat de membrii acestuia, este in acord cu art.13(2) din legea partidelor politice.
- Consiliul Suprem al partidului elaborează sau modifică Codul Etic al membrilor de partid.

Art.35. Comitetul Naţional. Atributii:

-Este organ de decizie, ales pe bază de propunere sau candidatură de Congres pe o perioadă de minim patru ani, prin vot secret, este format din cel putin  31 de membrii din minim ½ din  judeţe  constituite conform legii si validaţi prin vot secret la Congresul partidului.
În perioada dintre congrese, preşedinţii şi alţi membri ai Comitetelor Judeţene nou alese, sunt – de drept – membrii supleanţii ai Comitetului Naţional până la prima Conferinţă Naţională (Plenară). Din rândul acestora  se propun  cel putin 1-3 membrii supleanţi  pentru Comitetul Executiv, până la prima Plenară a Comitetului Executiv.
În cazul că un membru plin, din anumite motive, nu mai poate face parte din Comitetul Naţional,    Comitetul-Executiv sau Biroul Permanent se aplică prevederile art. 82.
Comitetul Naţional lucrează în şedinţe plenare care se convoacă odată la 12 luni.
In condiţii deosebite se poate convoca in procedura de urgenta ½ din termen la cererea a 2/3 din organizaţiile teritoriale recunoscute conform statutului, sau in condiţii de ineficienţă dovedită a Comitetului Executiv.

Comitetul National are in componenta sa un Prezidiu permanent format din Presedinte, secretar,si cate un membru din fiecare organizatie teritoriala-judeteana.

- Convoacă Congrese şi Conferinţe naţionale ale partidului.
- Conduce întreaga activitate a partidului în perioada dintre Congrese.
- Veghează prin membrii sai la apărarea unităţii partidului.
- Aproba in baza candidaturilor din rândul membrilor săi, prin vot deschis, Comitetul Executiv al partidului.
- Aproba norme referitoare la activitatea organizatorică, politică, economică şi socială a partidului.
- Stabileşte modalităţi concrete de realizare a programului şi a altor documente adoptate de congresele şi conferinţele naţionale.
- Informează organizaţiile teritoriale asupra hotărârilor adoptate de congres şi conferinţa naţionala a partidului precum şi asupra hotărârilor şi a altor măsuri luate în Comitetul Naţional, prin membrii săi.
- Îndrumă şi sprijină prin membrii sai organizaţiile locale şi teritoriale ale partidului, prin membrii sai.
- Hotărăşte unificarea partidului cu alte partide sau formaţiuni politice cu respectarea prevederilor din statut.
- Aprobă modificările propuse la statut şi program respectand dispozitile statutare.
- Aprobă bugetul anual de venituri şi cheltuieli ale partidului.
- Aplică sancţiunile disciplinare împotriva membrilor de partid care au comis abateri prevăzute la art.13, ce cad în competenţa sa conform art.14.
- Aproba sau invalidează sancţiunea „Excludere din partid” luată de către Comitetul Executiv sau alt organ al partidului împotriva oricarui membru al partidului.

Art.36. Comitetul Executiv.

-Este organ de coordonare, control si decizie, validat pe bază de candidatură de Comitetul Naţional pe o perioadă de 4 ani este format dintr-un număr de cel puţin 21, membri.

*-Membrii Comitetuli Executiv sunt pe functia de secretarii sau consilierii ca membrii ai departamentelor conduse de un vicepresedinte al Biroului Permanent.
-În perioada celor patru ani, preşedinţii şi  unu-doi membri, după caz, ai Comitetelor judeţene nou alese sunt de drept membrii supleanţi ai Comitetului Executiv până la Conferinţa Naţională a Comitetului Naţional. Ei au drept de vot în Comitetul Executiv.
- Comitetul Executiv lucrează în şedinţe plenare ordinare care se convoacă o dată la sase luni. În cazul că se ivesc probleme deosebite, se convoacă şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie, cu o pregătire prealabila de cel puţin 15 de zile.
- Comitetul Executiv işi exercită actul de conducere prin membrii să-i pe baza de regulament.

Art.37. Atribuţiile Comitetul Executiv :

-Aproba organigrama si regulamentul de functionare a organizatiilor centrale si locale de partid.

- Conduce prin Biroul Permanent  întreaga activitate a partidului între Plenarele, Conferintele  Comitetului Naţional.
- Decide conform statut asupra alianţelor politice sau a altor forme de asociere.
- Informează Comitetul Naţional despre activitatea sa.
- Propune Comitetului National organizarea Congresului Extraordinar sau Conferinţa Naţională, Plenara la iniţiativa a 2/3 din organizaţiile teritoriale ale partidului existente şi recunoscute dar, nu mai puţin decât cele prevăzute prin lege.
- Elaborează programul anual de activitate şi bugetul anual al partidului.
- Aprobă propunerile organelor teritoriale referitoare la bugetul local al partidului.
- Organizează buna desfăşurare a activităţii preelectorale şi campania electorală, atât la nivel central cât şi teritorial.
- Este informat de către conducerile comitetelor judeţene de partid asupra propunerilor de candidaţi pentru funcţiile de primar şi consilier local, pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, iar pentru situaţii deosebite, prin Biroul Permanent analizează şi decide.
- Aplică sancţiunile disciplinare împotriva membrilor de partid cu functie din organizatile subordonate care au comis abateri, sancţiuni prevăzute de art.13 din Statut care cad în competenţa sa în conformitate cu art.14 din statut.
- Aproba, prin vot, componenta Biroului Permanent.
- Aproba, la propunerea Biroului Permanent, Secretarii pe departamente, precum şi secretarii adjuncţi.

Art.38. Comitetul Executiv îşi exercită actul de conducere permanentă a partidului între Plenarele Comitetului Executiv, prin Biroul Permanent.

Art.39. Biroul Permanent, componenta, atributii:

-Biroul Permanent isi desfasoara activitatea in baza  Regulamentului  de Organizare a PSR, ca parte integranta a prezentului statut ce va fi aprobat de prima plenara a Comitetului National.

- Biroul Permanent este constituit din minim 15 membrii si poate fi largit dupa necesitate prin coptarea unor noi membrii conform statut.

- Biroul Permanent este validat de Comitetul Executiv pe baza candidaturilor pe funcţie o data la 4 ani.
- Biroul Permanent in plen se întruneşte o dată la trei luni, dacă situaţia impune, ori de cate ori este nevoie.
Preşedintele Consiliului Suprem, ca fondator al partidului supraveghează modul de îndeplinire a politicii partidului, cu rol reprezentativ,  votul sau este obligatoriu in chestiuni legate de organizarea unor evenimente in partid, conferinte nationale, congrese ordinare si extraordinare, plenare, in decizii privind fuziunea, comasarea, orice alte aliante ale partidului, in reorganizarea partidului si a structurilor acestuia , amendamente aduse la Regulamentul de Organizare si Functionare a partidului decizia sa ca reprezentant al Consiliului Suprem se reţine şi se aplica, nu se subordonează in Biroul Permanent nici unei alte funcţii. Raspunde in fata Adunarii Generale impreuna cu membrii C.S. de respectarea Statutului si Programului politic al partidului.
Preşedintele Biroului Permanent, stabileste programul de activitate al Biroului Permanent impreuna cu cei doi  prim-vicepreşedint, secretarul general, vicepresedintele pe probleme organizatorice, el coordoneaza  întreaga activitate a membrilor Biroului Permanent si raspunde in fata presedintelui C.S. si a Biroului Permanent de indeplinirea tuturor hotararilor si deciziilor.
Prim – vicepreşedinte pe probleme de organizare, alaturi de preşedintele Biroului Permanent coordonează activitatea vicepreşedinţiilor, preşedinţilor organizaţilor de  tineret, femei, pensionari, relaţia cu ONG-uri si preşedinţii comisiilor pe probleme ai Comitetului Executiv, este locţiitor ai preşedintelui prin mandatul acestuia, daca Biroul Permanent nu hotărăşte altfel, atributiile sunt stabilite prin regulament la propunerea presedintelui.

Prim – vicepresedintele imagine-comunicare-consiliere este loctiitor al presedintelui,  indeplineste

orice functie prin mandat in relatiile partidului cu terte organizatii sau institutii prin dispozitia data de presedintele B.P., este  presedintele Prezidiului Permanent al Comitetului National.

              *Secretariatul General răspunde de sistemul informaţional şi de aparatul de lucru, asigură comunicarea dintre organismele de conducere la nivel central şi filialele teritoriale, asigură gestiunea patrimoniului partidului şi resursele financiare pentru desfăşurarea activităţilor curente ale partidului.

Secretariatul General cunoaste evidenţa din raportul vicepresedintelui pe probleme de evidenta  a tuturor documentelor, decizii, hotariri, cunoaste  evidenţa din raportul vicepresedintelui pe probleme de organizare a  membrilor partidului şi a sancţiunilor, comunică şi urmăreşte îndeplinirea deciziilor organelor superioare, a Biroului Permanent Central.

Pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiilor, Secretariatul General mai îndeplineşte următoarele atribuţii:

- funcţionează ca un centru de comandă urmarind centralizarea documentele interne şi a  transmiteri lor către destinatarii finali prin vicepresedintii pe domenii de activitate.

- elaborează rapoarte cu privire la activitatea curentă prin care informează Preşedintele Fondator, Preşedintele Partidului, Biroul Executiv Central şi Biroul Politic cu privire la stadiul îndeplinirii hotărârilor precum şi asupra modului de desfăşurare a activităţii partidului

-dupa transmitere catre departamentele functionale, transfera  documentele elaborate de vicepresedintii partidului, catre responsabilul cu evidenta pentru pastrare si arhivare

- urmareste si raporteaza presedintelui modul de implementare a programele şi proiectele politice aprobate de structurile de conducere ale partidului.

- activitate a Secretarului General este aprobata si supusa controlului politic in Biroul Permanent.

- toate atributiile îi sunt stabilite prin regulament la propunerea presedintelui.

           Vicepreşedinte pe probleme de organizare a partidului;

-  raspunde de  constituirea, organizarea si reorganizarea in teritoriu a  partidului.

- tine legatura si evidenta  nominala si numerica a tuturor organizatiilor teritoriale ale partidului;

- organizează fluxul informaţional intre organizatile teritoriale si membrii Biroului Permanent  în cadrul partidului, propune organigramele funcţionale şi circuitul documentelor în cadrul partidului.

- se ocupă impreuna cu vicepresedintii desemnatii de organizarea tuturor evenimentelor şi activităţilor politice ale partidului.

- propune organigramele de competenţe, atribuţii,  regulamente interne,  norme de aplicare ale statutului, norme de aplicare ale deciziilor structurilor de conducere.

- se ocupă de asigurarea şi gestionarea infrastructurii partidului, de logistica necesară desfăşurării activităţii, inclusiv a campaniilor electorale, cu sprijinul membrilor Biroului Permanent si a organizatilor implicate.

-  Prezinta rapoarte de activitate in fata Biroului Permanent.

- Stabileste si informeaza presedintele si Biroul Permanent despre activitatile din teritoriu, stabileste graficul sedintelor organizatilor teritoriale ale partidului impreuna cu acestea.

-  Indeplineste orice alte hotarari de partid cu privire la organizarea partidului.
           Vicepresedinte cu probleme de ideologie-Purtătorul de cuvânt, reprezintă imaginea politici partidului, a Biroului Permanent si a Comitetului Executiv, tine legătura cu mijloacele de comunicare in societatea civila este creator de imagine a politicii partidului.
- Preşedinta organizaţilor de femei,  raspunde de organizare  activitatii la nivel national a femeilor.
- Preşedintele organizaţilor de tineret, ,  raspunde de organizare  activitatii la nivel national a tineretului.
- Preşedintele organizaţilor de pensionari, ,  raspunde de organizare  activitatii la nivel national a pensionarilor
- Preşedintele în relaţia cu ONG-uri;
- Vicepreşedinte, pe alte domenii de activitate minim 5.
- Vicepreşedinte, zonali minim 3.

Atributile fecarui membru al Biroului Permanent se stabilesc in mod unitar in cadrul sedintelor ordinare.
Pe timpul executării actului de conducere, Biroului Permanent îi sunt subordonate toate organele şi organizaţiile de partid teritoriale.
Biroul Permanent reprezintă Comitetul Executiv.
Biroul Permanent are în structura sa internă pentru o mai bună şi eficientă coordonare a activităţii curente un Birou Politic Executiv, constituit din: preşedintele Consiliului Suprem, preşedintele Biroului Permanent, prim-vicepreşedite, secretarul general, purtătorul de cuvânt, vicepreşedintele cu probleme organizatorice si alţi membri ai Biroului Permanent dacă situaţia o impune, acesta lucrează in regim special cel puţin o data pe săptămână si este împuternicit de plenul Biroului Permanent cu atribuţiile ce ii revin.
Membrii Biroului Permanent al Comitetului Executiv sunt aleşi pe o perioadă de 4 ani.

În cazul descompletării Biroului Permanent din diferite cauze (deces, condamnare, suspendare din funcţie, destituire sau demisie) în locul rămas vacant, Comitetul Executiv va alege un alt membru al său care s-a remarcat ca bun organizator, propagandist, care prin activitatea sa a adus reale servicii partidului.

Pentru fiecare loc rămas vacant alegerea se va face pe baza de candidatura si program.
Pe lângă Biroul Permanent al Comitetului Executiv va funcţiona Consiliul Reprezentanţilor Zonali cu rang de Vicepreşedinte.

Reprezentantul zonal participă la şedinţele Biroului Permanent, cu drept de vot,  prezintă raport scris privind starea numerică şi calitativă a organizaţiilor judeţene din zona de responsabilitate ,sau alte aspecte legate de respectarea statutului si a hotărârilor luate de organele centrale.

Un reprezentant zonal poate avea în coordonare cel puţin doua organizaţii judeţene de partid şi reprezintă presedintele Biroului Permanent, prin delegaţie, în activitatea de partid în judeţele respective.
Reprezentantul zonal este de drept membru al Comitetului Executiv. Reprezentantul zonal se alege la propunerea unui membru al Biroului Permanent.

Membrii Biroului Permanent care comit abateri, încalcă deliberat prevederile Statutului partidului, iar prin comportamentul lor aduc prejudicii prestigiului partidului, sunt sancţionaţi disciplinar de către plenul Comitetului Executiv cu sancţiuni prevăzute la art.13 din Statut, la propunerea întemeiată a oricărui membru al Biroului Permanent indiferent de funcţie, cu respectarea art.15.

Art.40. Atribuţiile Biroului Permanent:

- Conducerea Partidului Socialist Roman este colectiva, iar raspunderea este individuala.

- Biroului Permanent conduce şi coordonează întreaga activitate de partid între şedinţele plenare ale Comitetului Executiv;
- Pune în aplicare Hotărârile Congresului, Comitetului Naţional şi ale Comitetului Executiv;
- Urmăreşte respectarea prevederilor Statutului şi ale Programului;
- Informează Comitetul Executiv despre măsurile luate între şedinţele plenare ale acestuia şi – după caz – cere validarea acestora;
- Propune măsuri disciplinare împotriva unor membri de partid, cu funcţii de răspundere, care se fac vinovaţi de abateri grave;
- Asigură transmiterea prin mass-media a unor comunicate privind poziţia Partidului Socialist Român faţă de anumite evenimente politice, economice, sociale etc;
- Stabileşte atribuţiile generale şi specifice ale membrilor organelor centrale (Birou Permanent, Comitet Executiv) le prezintă spre validare comitetului executiv.
- Încadrează prin semnatura presedintelui aparatul administrativ salariat la nivel central şi stabileşte nivelul de salarizare;
- Participă la /şi validează prin membrii B.P., înfiinţarea de organizaţii judeţene de partid;
- Biroul Permanent poate decide dizolvarea unei organizaţii de partid în situaţia în care conducerea unei organizaţii hotărăşte plecarea din partid sau colaborarea, din proprie iniţiativă, cu alte organizaţii politice (ale altor partide)

Art.41. Atribuţiile Membrilor Biroului Permanent:

- Membrilor Biroului Permanent se stabilesc atribuţii pe baza unui regulament de funcţionare, ce se aproba in prima şedinţa a Comitetului Executiv.
- Membrii Biroului Permanent cu functii in organele descentralizate ale partidului cu rang inferior, prin acceptarea functiei respective se subordoneaza la nivelul respectiv organului sau organizatiei respective, fara a i-se diminua pozitia, importanta si repectul privind ierarhia in partid.
- Membri Biroului Permanent coordonează întreaga activitate a organismelor centrale ale partidului.
- Oricare membru al Biroului Permanent poate să poarte discuţii pe tema dezvoltări, a popularizării politici partidului, in condiţiile stabiliri unor legături directe cu alte organizaţii, dar nu pot să angajeze partidul în acţiuni concrete, aceasta prerogativă revine organelor de conducere.
- Discuţiile privind acţiunile concrete cu alte organizaţii, revin comisiilor stabilite in plenul      Biroului Permanent sau al Biroului Politic Permanent după caz, cel ce antamează discuţia este de drept membru in comisie.
          *Preşedintele, prim-vicepreşedinte, secretarul general, preşedintele organizaţiei de tineret, preşedinta organizaţiei de femei, preşedintele organizaţiei de pensionari a partidului preşedintele Consiliului Suprem au următoarele atribuţii:
           – Reprezintă partidul în relaţiile oficiale cu instituţiile şi autorităţile publice interne şi     internaţionale şi în acest scop poate delega şi alţi membrii ai Biroului Permanent dacă situaţia o impune.
- Fac declaraţii în numele Partidului Socialist Român date prin mandat de Biroul Permanent sau a Biroului Politic Permanent cu menţiunea ca se vor supune discuţiei si in plenul Biroului Permanent.
- Convoacă prin presedinte şi prezidează şedinţele Biroului Permanent, ale Comitetului Executiv şi ale Comitetului Naţional.
- Fac propuneri in Biroul Permanent pentru numirea sau revocarea din funcţie a reprezentanţilor partidului în Guvern, instituţii şi foruri interne şi internaţionale, precum şi a şefilor Departamentelor politice, a Direcţiilor politice şi a Birourilor specializate.
- Informează Comitetul Naţional privind măsurile disciplinare luate faţă de membrii de partid cu funcţii de conducere, aleşi de Congresul Partidului Socialist Român.
- Informează Biroul Permanent privind activitatea desfăşurată.
- Documentele politice ale partidului poartă in principiu semnătura preşedintelui şi stampila rotundaă, sau a celui desemnat ce işi asuma responsabilitatea şi are funcţie in structura de conducere corespunzatoare.
- Documentele administrative poarta semnătura celui ce deţine funcţia pe domeniu purtând viza obligatoriu a unuia dintre membri Biroului Politic Permanent si asumarea responsabilităţii.
- Documentele privind organizarea partidului, organizarea unor acţiuni de amploare la nivel local sau naţional (Conferinţă, Plenară, Congres) poartă semnătura preşedintelui Biroului permanent, contra semnate de prim-vicepreşedinte şi secretar general si avizul obligatoriu si favorabil din partea preşedintelui Consiliului Suprem.

-Orice document care priveste organizarea unor acţiuni, activitati de amploare la nivel local sau naţional Conferinţă, Plenară, Congres, manifestari de orice natura,etc., care nu au avizul favorabil al Consiliului Suprem si semnatura presedintelui cu stampila C.S. sunt nule iar organizatorii/ul acestora va fi sanctionat conform statut.

Art.42. Comisia Centrală de Disciplină şi Control Financiar.

-Este formată din preşedinte, doi vicepreşedinţi şi trei membri.
-Este aleasă de către Congresul Partidului Socialist Român pe o perioadă de patru ani.
-In cazul descompletării, la propunerea preşedintelui comisiei se va desemna un alt membru al partidului din cadrul Comitetului National.
Atribuţiile Comisiei Centrale de Disciplină şi Control Financiar;
- Analizează starea disciplinară şi cazurile de încălcare a prevederilor statutare.
- Verifică realizarea bugetului şi gospodărirea bunurilor materiale ale partidului.
- Analizează şi rezolvă cererile, scrisorile şi sesizările adresate organelor de conducere .
- Propune sancţionarea pe linie de partid a celor ce se fac vinovaţi de încălcare a statutului.
- Prezintă Congresului sau Conferinţei Naţionale rapoarte despre modul în care organizaţiile şi organele de partid respectă Programul şi Statutul Partidului.

Art.43. Membrii Comisiei Centrale de Disciplină şi Control Financiar participă la Plenarele Comitetului Naţional unde prezintă informări asupra domeniului de responsabilitate, nu au drept de vot.

Preşedintele acestui organism participă la şedinţele plenare ale Comitetului Executiv unde, de asemenea, prezintă informări din domeniu. Nu are drept de vot când se analizează aceste informări.

Art.44. Comisia de Arbitraj

-Este compusă din Preşedinte, un Vicepreşedinte, un Secretar şi doi membri.
-Membrii Comisiei de Arbitraj se aleg de Congresul Partidului pe termen de patru ani, în conformitate cu art.15 din Legea nr.14/2003 ea are atribuţii de soluţionare a diferendelor dintre membrii ai partidului sau dintre aceştia şi conducerile organizaţiilor partidului.
-Organizaţiile teritoriale ale partidului aleg propriile comisii de arbitraj, pe durata de câte doi ani.

-Alegerea se face de Conferinţele orăşeneşti, municipale şi judeţene, după caz.
-Preşedintele acestei comisii teritoriale trebuie să fie membru al Comitetului Judeţean.
-Organul de arbitraj lucrează conform unui regulament care să asigure părţilor dreptul de a fi ascultate şi proceduri echitabile de decizie.

- Regulament va fi întocmit de către comisia juridică a partidului şi aprobat de Comitetul Executiv în plenul său. Preşedintele trebuie să fie ales membru al Comitetul Executiv, cu drept de vot.

Capitolul V. – Politica partidului faţă de sindicate, tineret şi femei.

Art.45. Partidul Socialist Român acordă atenţie deosebită relaţiilor sale cu organizaţiile sindicale, de tineret şi femei şi îşi propune să le apere interesele, să le susţină în obţinerea drepturilor ce li se cuvin.
Organizaţia de tineret a partidului trebuie să aibe structura proprie integrata prin reprezentanţii să-i in toate structurile de conducere ale partidului.

La nivel central preşedintele Organizaţiei Tineretului Socialist Român face parte din Biroul Permanent al partidului in mod obligatoriu.

Art.46. Poate fi membru al Organizaţiei Tineretului Socialist Român (O.T.S.R) oricare tânăr, cetăţean român, care a împlinit vârsta de 16 ani, până la vârsta de 35 de ani, fără deosebire de naţionalitate, sex, religie şi pregătire profesională, dacă este de acord cu Statutul şi Programul Partidului Socialist Român.

Art.47. Organizaţia Naţională a Femeilor din partid.
-Partidul Socialist Român creează în cadrul structurilor sale propria organizaţie de femei.

-Preşedinta acestei organizaţii este membru în Biroul Permanent al Comitetului Executiv al Partidului Socialist Român. Aceeaşi structură va exista şi la nivelul organizaţiilor teritoriale.

Art.48. ONG-urile au reprezentare in partid prin structura distinctă, responsabilul acestei structuri face parte din Biroul Permanent.
-Partidul Socialist Roman colaborează cu ONG-ri, sindicate, patronate pentru iniţierea elaborarea si promovarea programelor de dezvoltare ale naţiuni., precum si pentru promovarea unor programe sau propuneri legislative iniţiate de Partidul Socialist Roman.

Art.49. Activitatea la nivelul Comitetului Executiv, a Comitetului Naţional si la nivelul Comitetelor teritoriale se desfăşoară pe comisii. Structura şi denumirea acestora se stabilesc după caz, dacă nu au o altă recomandare din partea organului imediat superior.
Programul de activitate a comisiilor de la nivelul Comitetului National si structura acestora se organizează de —Biroul Permanent al Partidului si se supune spre validare in Comitetului Executiv.
O data formate si cu programul de lucru aprobat aceste comisii dau raport doar Comitetului National in şedinţele acestuia.

Capitolul VI. Relaţiile cu alte partide şi formaţiuni politice

Art.50. Partidul Socialist Român militează pentru unitatea forţelor de stânga.

Promovează colaborarea cu formaţiunile progresiste şi democratice pentru dezvoltarea unei democraţii reale, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, pentru suveranitatea, independenţă şi integritatea teritorială a României în cadrul unei Europe Unite.

Art.51. Partidul Socialist Român poate întreţine relaţii de prietenie şi colaborare, în spiritul respectului reciproc, cu alte partide, din România şi din alte ţări, fără a se asocia la „organizaţii din străinătate ale căror dispoziţii sunt imperative”.

Art.52. Partidul Socialist Român respinge în relaţiile dintre partide, orice impunere a subordonării.

Art.53. Organul competent care decide punerea în discuţie a fuziuni partidului cu alte partide politice este Comitetul Executiv al Partidului Socialist Roman la propunerea Biroului Permanent fără a se încălca dispoziţiile articolului 81.

Fuziunea v-a fi supusă discutări şi aprobării în Comitetul Naţional si avizul obigatoriu din partea Consiliului Suprem decizia acestuia este obligatorie.

Art.54. Organul competent care decide asupra alianţelor politice sau altor forme de asociere este Comitetul Executiv, la propunerea Biroului Permanent.
Art.55. Partidul Socialist Roman elaborează programe politice doctrinare, programe de învăţământ si schimburi de idei cu societatea civila si urmăreşte dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu structuri similare din ţară si străinătate.

Dezvoltă activităţi editoriale, de presă, radio-televiziune, alte mijloace de comunicare si prezentare din mass-media, precum şi evaluări şi consultări cu societatea civila, organizeaza activitatii turistice, culturale, stintifice, cursurii educationale, de formare profesionala  prin mijloace proprii sau in colaborare, in interesul politicii Partidului Socialist Roman.

Capitolul VII. Administrarea patrimoniului şi alte surse de finanţare

Art.56. Partidul Socialist Român poate deţine bunuri mobile şi imobile care sunt necesare pentru realizarea activităţilor specifice.

Art.57. Sursele de finanţare pot fi:
- Cotizaţii ale membrilor de partid.
- Cotizaţii – donatii – ale membrilor susţinători ai partidului.
- Donaţii şi legate.
- Venituri provenite din activităţi proprii.
- Subvenţii de la bugetul de stat, potrivit Legii bugetare anuale.
- Alte surse permise de lege.
Operaţiunile de încasări şi plăţi se efectuează prin conturi în lei sau în valută, deschise la bănci cu sediul în România sau străinătate, potrivit legii.

Art.58. – Cuantumul cotizaţiilor, repartizarea şi utilizarea lor se stabilesc prin hotărâri periodice ale Comitetului Executiv la propunerile Biroului Permanent. Cuantumul cotizaţiei se fixează benevol de către fiecare membru de partid, aceasta însă nu poate fi mai mică de 2 lei/luna.

- În cazul membrilor organelor de conducere alese, cotizaţia minimă este de cel puţin 10 lei/luna. În cazuri speciale, se pot acorda derogări de la aceste sume minime, cu aprobarea Biroului Permanent.

- Veniturile totale provenite din cotizaţii sunt neplafonabile.
- Cotizaţiei plătite de o persoană într-un an nu poate depăşi 50 de salarii de bază minime pe ţară.

- Salariul minim luat ca referinţă este cel existent la 1 ianuarie al anului respectiv.

Art.59. – Donaţiile primite de partid într-un an nu pot depăşi 0,005% din veniturile la bugetul de stat pe anul respectiv.
- În anul financiar în care au loc alegeri parlamentare, prezidenţiale sau locale, plafonul de la alineatul precedent este dublu.
- Donaţia primită de la o persoană fizică într-un an nu poate depăşi 100 de salarii de bază minime pe ţară în anul respectiv.
- Donaţia primită de la o persoană juridică într-un an nu poate depăşi 500 de salarii de bază minime pe ţară în anul respectiv.
- La primirea donaţiei sunt obligatorii verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului.
- La solicitarea donatorului, identitatea sa poate să rămână confidenţială, dar nu şi pentru o donaţie mai mare de 10 salarii de bază medii pe ţară. Suma totală primită de partidul politic din donaţii confidenţiale nu poate depăşi 20% din subvenţia maximă acordată de la bugetul de stat în anul respectiv.
- Lista donatorilor cu sume mai mari de 10 salarii  se publică în Monitorul Oficial al României până la data de 31 martie a anului următor.
- Sunt interzise donaţiile de bunuri materiale sau sume de bani făcute în mod evident de a se obţine un avantaj economic sau politic.

Art.60. Partidul nu poate primi donaţii de la instituţiile publice, regiile autonome şi de la societăţi bancare cu capital majoritar de stat, nu mai in condiţiile stabilite de lege.
- Donaţiile din partea altor state ori organizaţii din străinătate sunt permise in conditiile legii. Fac excepţie de la prevederile acestui alineat donaţiile constând în bunuri materiale necesare desfăşurării activităţilor politice, primite de la organizaţii politice internaţionale, la care partidul nostru este afiliat, sau de la partide aflate în relaţii de colaborare politică cu partidul nostru. Aceste donaţii se publică în Monitorul Oficial al României, în conformitate cu Legea.

Art.61. Fiecare structură de partid asigură ca o parte de cel puţin 30% din cotizaţiile strânse să fie depusă în contul structurii centrale a partidului până la data de 10 ale lunii următoare.
-Fiecare structură de partid îşi asigură cheltuielile administrative (chirie sediu, lumină, încălzire, telefon, fax, Internet, deplasări la activităţi centrale precum şi în structurile locale, cheltuieli de protocol etc.) din următoarele surse: o parte de cel mult 70% din cotizaţiile strânse, sponsorizări, donaţii şi alte surse.
- Pentru activităţi la nivel regional, mai multe organizaţii teritoriale se pot întrajutora în vederea acoperirii cheltuielilor.

Art.62. Partidul Socialist Român  va desfăşura activităţi specifice societăţilor comerciale conform cerintelor legale;
- Editarea, realizarea- difuzarea publicaţiilor ori a altor materiale de propagandă şi cultură politică proprie.
- Acţiuni culturale, sportive şi distractive.
- Servicii interne.
- Închirierea spaţiilor proprii pentru conferinţe, acţiuni social-culturale.
- Dobânzi bancare.
- Vânzarea bunurilor din patrimoniu, cu excepţia acelora primite drept donaţii din străinătate.
- Partidul Socialist Român înfiinţează asociaţii şi fundaţii proprii, cu respectarea legii.

Art.63. Publicaţiile şi materialele de propagandă vor conţine obligatoriu numele partidului politic, al alianţei politice sau a altei forme da asociere a partidelor politice care le-a editat, după caz.

Art.64. Partidul primeşte anual subvenţii de la bugetul de stat în condiţiile legii.
- Subvenţia se varsă lunar în contul partidului prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Suma alocată anual partidului nu poate fi mai mare de 0,04% din Bugetul de Stat.
- Partidele politice care la începutul legislaturii sunt reprezentate prin grup parlamentar, cel puţin într-o Cameră, primesc o subvenţie de bază. Totalul subvenţiilor de bază reprezintă o treime din subvenţiile bugetare alocate partidelor politice.
- Partidul, în momentul reprezentării în Parlament, primeşte şi o subvenţie proporţională cu numărul de mandate obţinute. Subvenţia totală acordată de la bugetul de stat partidului nu poate depăşi de cinci ori subvenţia de bază.
-Partidul politic care nu are mandate parlamentare, dar a obţinut cel puţin 2% din voturile exprimate, primeşte o subvenţie egală obţinută prin împărţirea sumei rămase neconsumate la numărul partidelor politice care au obţinut acelaşi procent. Suma acordată partidelor politice nu poate fi mai mare decât o subvenţie de bază.

Art.65. Veniturile provenite de la subvenţiile bugetare pot avea următoarele destinaţii:
- Cheltuieli materiale pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor.
- Cheltuieli cu personalul.
- Cheltuieli pentru presă şi propagandă.
- Cheltuieli pentru organizarea de activităţi cu caracter politic.
- Cheltuieli pentru deplasare.
- Cheltuieli pentru telecomunicaţii şi poştă.
- Cheltuieli cu delegaţii în ţară şi în străinătate.
- Investiţii în bunuri mobile şi imobile necesare activităţii partidului.
Eficienţa şi oportunitatea acestor cheltuieli urmează să fie decisă de organele alese ale partidului.

Art.66. -În conformitate cu Legea nr.43/2003, autorităţile locale asigură cu prioritate spaţii pentru sediile partidelor politice, la cererea motivată a acestora. Închirierea spaţiilor destinate sediilor partidelor politice urmează regimul juridic prevăzut pentru închirierea spaţiilor destinate pentru locuit.

-Partidele politice sunt scutite de plata impozitelor pe clădiri pentru imobilele pe care le deţin în proprietate.
-Partidele politice care îşi încetează activitatea ca urmare a autodizolvării, a dizolvării pronunţate prin hotărâre judecătorească, ori a neînregistrării lor potrivit prevederilor legale, sunt obligate să redea autorităţilor publice locale, în termen de 60 de zile spaţiile ce le-au deţinut cu contract de închiriere încheiat cu acordul acestora.

Art.67. Veniturile realizate din activităţile prevăzute la art.57. din Statut sunt scutite de impozite şi taxe.

-Sunt scutite de taxe vamale donaţiile primite din străinătate, prevăzute la art. 60 din Statut.

Art.68. Plata tuturor cheltuielilor legate de telecomunicaţii, poştă, energie electrică şi termică, gaze, apă, canal, etc. se face la tariful spaţiilor destinate pentru locuit.

Art.69. Autoritatea Electorală Permanentă este organul abilitat să controleze respectarea prevederilor, privind finanţarea partidelor politice conform Legii nr.43/2003.

Capitolul VIII. – Dispoziţii finale.

Art.70. Toate organizatile teritoriale ale partidului sunt obligate sa depuna candidaturii in alegeri.

          - Organele competente să prezinte candidaturi în alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale sunt:
- Pentru alegerile locale: Comitetele judeţene de partid, la propunerea organizaţiilor locale şi informează Biroului Permanent prin vicepresedintele cu probleme organizatorice al Partidului Socialist Român;
- Pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale: Comitetul Executiv si avizul Consiliului Suprem, la propunerea organizaţiilor judeţene şi ale Biroului Permanent. Propunerile sub semnătura Presedintelui Consilului Suprem sau al presedintelui Biroului Permanent judetean împuternicit de acesta, sau al altei persoane desemnate în şedinţa Biroului Permanent se înaintează Birourilor Electorale de Circumscripţie, conform prevederilor Legii Electorale.
- Numărul de candidaţii de la nivel central nu poate fi mai mic de doi candidaţi pentru fiecare circumscripţie electorală. In cazul necomplectări listelor inclusiv cu rezervele admise de lege, Biroul Permanent poate propune mai mulţi candidaţi de la centru.
- Toate organizaţiile teritoriale ale partidului sunt obligate sa-si prezinte liste de candidaţi pentru alegerile locale si generale.
- In caz de litigiu la desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale sau parlamentare, Biroul Permanent este obligat sa medieze acest litigiu.
- Hotărârea Biroului Permanent poate fi atacată prin contestare la Consiliul Suprem al partidului, a cărui decizie este irevocabilă.
- Încălcarea hotărâri Consiliului Suprem va fi sancţionată inclusiv cu suspendarea/ sau dizolvarea organului de conducere acolo unde a avut loc respectivul incident.
*Persoanele care exercită demnităţi sau funcţii de parlamentar, preşedinţi si Consiliilor judeţene, primari, viceprimari, consilieri, alte persoane desemnate in funcţii administrative urmare a scrutinului electoral pe listele partidului, membrii ai partidului, precum si ce-i numiţi prin autoritatea partidului in funcţii executive pe linie de stat, au obligaţia de onoare să sprijine material prin contributie(cotizatie) directa de pana la 10% din indemnizatiile obtinute pe functie activitatea organelor de conducere si a organizaţilor P.S.R. si de a informa periodic de modul cum i-si exercita atribuţiile.

- Sa organizeze activitati de cunoastere a partidului, conferinte, simpozioane, mese rotunde, alte intalniri.
- Ce-i care au fost aleşi prin scrutin pe listele partidului sau propuşi in colegiile uninominale pentru alegerile generale si aleşi si care abandonează obligaţiile faţă de partid, sunt obligaţi să îşi prezinte demisia de onoare, din toate funcţiile politice si administrative, pierd susţinerea politică a partidului, următori din lista urmând sa ii înlocuiască.

- Contestatiile cu privire la sanctionarea demnitarilor, a functionarilor alesi pe lista PSR se judeca de Consilul Suprem al PSR., hotararea acestuia este obligatorie pentru partile implicate in actiune.

Art.71. Partidul îşi încetează activitatea în următoarele condiţii:
- Prin autodizolvare. În acest caz hotărârea de autodizolvare nu o poate lua decât Congresul, conform statut.
- Prin hotărâre judecătorească, pentru incalcarea prevederilor constitutionale pronunţată de instanţa abilitată.
- Prin hotărârea Curţii Constituţionale.
- In condiţiile în care membrii partidului constată că le sunt încălcate drepturile, în special dreptul la asociere şi exprimare liberă, congresul cere organelor de conducere adoptarea de măsuri urgente şi necesare pentru păstrarea identităţi partidului, îndreptarea situaţiei şi obţinerea tuturor drepturilor stabilite în dreptul european din a cărui familie facem parte.

Art.72. Organul care reprezintă Partidul Socialist Român în relaţiile cu autorităţile publice şi terţi este:
- La nivel central:
- Biroul Permanent.
- In condiţiile aplicări art. 81 din statut , Consiliul Suprem.
- La nivel teritorial:
- La comune, Comitetul comunal, prin Biroul său.
- La oraşe, Comitetul orăşenesc, prin Biroul său.

- La municipii, Comitetul municipal, prin Biroul său.
- La judeţ, Comitetul judeţean, prin Biroul său.

Art.73. Organele locale pot reprezenta partidul faţă de terţi, la nivel local corespunzător (cum s-a specificat la Art.72. pot deschide sub conturi la bancă sau C.E.C. si răspund de gestionarea acestora.

Art.74. Toate organele centrale de conducere ale partidului sunt alese prin vot secret. Acestea aleg Birourile lor Executive (la nivel teritorial) şi Comitetul Executiv cu Biroul său Permanent (la nivel central) prin vot deschis, cu majoritatea simplă, adică jumătate plus unul din numărul celor prezenţi fiind sub unităţi ale organelor superioare.

Art.75. Toate organele de partid, atât centrale cât şi teritoriale, sunt abilitate să primească noi membri de partid, pe bază de adeziuni scrise sau pe tabelul prevăzut de Legea 14/2003.
- După semnare, membrul de partid nou primit este îndrumat la organizaţia de partid locală, pe raza căreia îşi are domiciliul, pentru a fi luat în evidenţă.

Art.76. Hotărârile organelor de conducere ale partidului se iau prin consens sau,  vot deschis cu majoritate simplă (jumătate plus unul din numărul celor prezenţi, aceştia însă să nu fie mai puţini de 2/3 din numărul total de membri în activitate ai organului respectiv). Fac excepţie cazurile când statutul precizează expres altfel.

Art.77. Biroul Permanent al Comitetului Executiv întocmeşte şi supune spre aprobare un regulament care cuprinde atribuţiile membrilor Biroului Permanent, membrilor Comitetului Executiv şi membrilor Comitetului Naţional. Atribuţiile se actualizează periodic. În structurile teritoriale atribuţiile se stabilesc de către Biroul Permanent al Comitetului Judeţean şi se supun aprobării.

Art.78. – Organele de partid îşi desfăşoară activitatea pe principiul muncii colective şi răspunderii personale.

-În cadrul democraţiei interne de partid minoritatea se supune necondiţionat majorităţii.

-Minoritatea are însă dreptul la consemnarea opiniei sale separate.

Art.79. Deciziile organelor superioare sunt obligatorii pentru organele subordonate, cu respectarea legilor ţării, Statutul şi Programul partidului.

Art.80.  Se instituie titlul “Membru de Onoare” al Partidului Socialist Român Titlul “Membru de onoare” se acordă la propunerea presedintelui fondator in  Biroului Permanent şi se validează la congres ,conferinţa naţională sau plenara a Comitetului National, membrilor de partid cu merite deosebite, precum si unor personalitati politice din tara sau strainatate din, cultura, arta, cercetare sau alte domenii, care au adus servicii miscarii socialiste in general si Partidului Socialist Roman in mod special.
- Se instituie titlu de “Membru Onorific”. Titlul “Membru onorific”al Partidului Socialist Român se poate acorda la propunerea  Consiliului Suprem cu ocazia desfăşurării unor activităţi, oricărei personalităţi, cu merite deosebite, larg recunoscute în dezvoltarea mişcării socialiste internaţionale. Acordarea acestui titlu este condiţionată de acceptarea lui din partea celui în cauză. Acest titlu este onorific, neaducând nici drepturi şi nici obligaţii faţă de partid.
- Cu prilejul aniversării a zece ani de la reînfiinţarea Partidului Socialist Român s-a constituit Consiliul Suprem al Partidului si la Congresul al II-lea al partidului a fost nominalizat preşedintele fondator al partidului in persoana dlui Vasile Orleanu, fapt precizat in actul de constituire al partidului.
- Membrii Consiliului Suprem al partidului pot fi aleşi în organele descentralizate pe funcţii (Birou Permanent, Comitet Executiv, etc,) se subordonează deciziilor luate de aceste organe, dacă  respectă statutul şi legile tării.
- Membrii Consiliului Suprem au drept de control pe linie de partid la toate nivelurile.

Art.81.  Consiliul Suprem al Partidului a fost format din zece membrii fondatori ai Partidului Socialist Român, aşa cum este prevăzut in actul constitutiv.
- Nominalizarea primilor zece membri ai Consiliului Suprem s-a făcut de Preşedintele Fondator al partidului, care este de drept Preşedintele Consiliului Suprem al partidului ce are drept de veto. În cazul în care unii membrii fondatori nu mai activează, la propunerea Preşedintelui Fondator acestia sunt scosi din evidentele partidului, Consiliul Suprem al Partidului poate primii alţi membrii care indeplinesc cerintele stabilite in Regulament la propunerea presedintelui.

- Primirea oricărui nou membru se face cu unanimitatea acceptării lui de către ceilalţi membrii ai Consiliului Suprem al Partidului. Retragerea din Consiliul Suprem al Partidului se face în mod unilateral, cu drept de a reveni daca este acceptat prin consens de membrii acestuia.
- Membrii acestui organism pot fi excluşi din partid pentru incalcarea grava a statutului cu acordul Consiliul Suprem al Partidului.
- Oricare membru al Consiliului Suprem al Partidului prin presedinte  poate să-l convoace în procedură de urgenţă şi conduce şedinţa respectivă.

-Convocarea trebuie să permită participarea efectivă a membrilor Consiliului Suprem al Partidului la şedinţă, in caz de neprezentare se consideră vot pentru, toate Hotărârile Consiliului Suprem se iau prin consens. Daca nu se realizează consensul la două dezbateri consecutive a unei propuneri (hotărâri), venite din partea oricărui membru al Consiliului Suprem, la a treia dezbatere preşedintele fondator al partidului, preşedinte al Consiliului Suprem al P.S.R. poate decide prin dreptul sau adoptarea sau neadoptarea propuneri (hotărârii).
- Rolul Consiliului Suprem al Partidului este păstrarea identităţii partidului (denumirea partidului, doctrina socialistă, democraţia in partid). În condiţiile în care consideră că unul din aceste trei elemente sunt încălcate, Consiliul Suprem al Partidului convoacă Congresul Extraordinar al Partidului Socialist Român, cu dreptul de-a conduce dezbaterile acestuia.
- Din momentul anunţării convocării Congresului Extraordinar al Partidului Socialist Român şi până la terminarea lucrărilor acestuia, celelalte organe de conducere centrale sunt suspendate, atribuţiile acestor organe de conducere sunt preluate de membrii Consiliului Suprem, precum si de alte persoane desemnate de acesta, dintre membrii organelor suspendate pe baza de hotărâre. Din clipa convocării Congresului Extraordinar al Partidului Socialist Român şi până la începerea lucrărilor acestuia nu poate trece un interval mai lung de 90 de zile şi în acest interval orice alt Congres al Partidului Socialist Român este nestatutar de drept.
- Activitatea Consiliului Suprem se desfăşoară pe baza de regulament, adoptat de membri Consiliului Suprem.

Art.82. Masuri tranzitorii.

- Dacă un cadru de conducere este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia din anumite cauze (este bolnav, plecat în delegaţie, în străinătate etc.), interimatul este preluat de membrul de partid cu funcţie asemănătoare, sau în ordinea nominalizării pe statul de funcţii al organului respectiv. Interimatul durează până la revenirea celui în cauză sau până la alegerea altei persoane pe funcţia respectivă, în conformitate cu prevederile statutare.

Art.83.  În cazul în care un membru de partid cu funcţie de conducere comite abateri grave, care aduc prejudicii partidului, încalcă în mod deliberat Statutul şi legile ţării, oricare membru al organului de conducere din care face parte se va sesiza si la cererea sa (cel puţin o treime dintre membrii organului respectiv), se convoacă în şedinţă extraordinară organul de partid respectiv şi va decide sancţiunea ce va fi data celui ce se face vinovat.-

Dacă un membru, indiferent de funcţie absentează mai mult de 3(trei) ori de la şedinţele organului din care face parte in condiţiile in care a fost convocat, in plenul acestui organ se poate lua măsura înlocuirii acestuia din funcţie, cu drept de contestare a măsurii.
- Întodeauna dacă acuzaţiile de la aliniatul 1 si 2 sunt întemeiate, organul de partid în cauză este îndreptăţit să aplice măsurile disciplinare prevăzute de Statut, indiferent cine este persoana vinovată, în condiţiile in care culpabilitatea aparţine mai multor membri care au tolerat abaterea de la statut se va sesiza organul imediat superior si se vor lua masurile necesare mergând până la destituirea întregului organ si convocarea unei adunări generale.

Art.84. Prezentul Statut este obligatoriu pentru toţi membrii Partidului Socialist Român indiferent de funcţia pe care o detine in partid. Nimeni nu e mai presus de lege.

 

PRESEDINTELE PREZIDIULUI CONGRESULUI AL –V-lea al Partidului Socialist Român

Din data de 16.11.2013.

Partidul Socialist Român ajută sinistraţii din Galaţi

Valentin Adem, Preşedintele Organizatiei PSR Constanţa impreuna cu Presedintele Organizatiei Judetene PSR Galati, s-au întâlnit cu locuitorii grav afectaţi de inundaţiile recente ce s-au napustit peste Judetul Galati. Adem susţine că această campanie este una necesară, el organizand mai multe acţiuni de acest gen în trecut, când furia naturii le-a luat oamenilor agoniseala de-o viaţă.

Un camion încărcat cu alimente, pâine, haine şi încălţăminte a plecat ieri dimineaţă spre Galaţi, ajutoarele fiind acordate direct de către preşedintele P.S.R. Valentin Adem a susţinut că cele 1.500 de pâini pe care le-a dus oamenilor cărora apele le-a luat aproape tot, hainele, păturile şi încălţămintea fiind indispensabile acestora, la acest moment. „Nu am putut sta nepăsător in fata necazului adus oamenilor şi am decis să mă implic şi de această dată. Le-am dus oamenilor tot ce am ştiut eu că le este necesar şi de această dată şi sunt convins că voi face tot ce îmi stă în putere ori de câte ori va fi necesar“, a declarat Valentin Adem, preşedintele Partidului Socialist Român, Organizaţia Constanţa, în ziua acţiunii.

 

_______________________________________________________________________________________________________

 

La începutul lunii decembrie 1989, preşedintele României socialiste, Nicolae Ceauşescu, a primit, din partea lui Iulian Vlad, un raport despre discuţiile din Malta dintre celor două mari super-puteri de la acea vreme, Statele Unite şi URSS.

Raportul vorbeşte despre “un nou echilibru pe continentul european”, respectiv “redefinirea sferelor de influenţă”. Documentul a fost făcut public şi nu insistăm asupra lui. Ceea ce nu se ştie este faptul că, alături de informaţiile mai sus amintite, spionii români care s-au ocupat de operaţiunea “Malta” au mai adus şi o hartă.

Coincidenţe?

Acest document a produs, pe plan intern, în timp, demisia unui şef de Mare Stat Major al Armatei Române şi o catastrofă aeronautică: cea de la Baloteşti, din 1995. Pe plan extern, tot ceea ce conţinea la acel moment harta s-a produs sau este pe cale să se producă.

Pe 31 octombrie 2000, generalul de corp de armată Mircea Chelaru, la vremea respectivă şef al Marelui Stat Major al Armatei, a anunţat o conferinţă de presă ad-hoc, seara târziu. El a declarat, spre uluirea asistenţei, că structuri de tip mafiot încearcă să destabilizeze România şi să enclavizeze sudul Olteniei. Adică să constituie o veritabilă “Republică a Olteniei”.

Generalul nu a dat alte amănunte. La câteva ore, în replică, a venit răspunsul Ministerului de Interne, prin generalul Mircea Mureşan, care a spus că “se poate vorbi de elemente de crimă organizată, generate de nivelul scăzut de trai, de sărăcie. Este vorba despre recuperatori, traficanţi de droguri şi de cei implicaţi în fenomenul prostituţiei. Dacă nu ţinem sub control fenomenul, în timp, e posibil să devină un pericol” (Gen. Chelaru încerca să demaşte clica ce a pus stăpânire peste România, cu ajutorul bandelor infracţionale civile gen “zona” şi “garda”).

Înţelegerea de la Malta

A doua zi, pe 1 noiembrie 2000, Mircea Chelaru şi-a dat demisia din funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei. Despre ce era vorba? În 1992, William B. Wood, geograf-şef al Departamentului de Stat american (fost ambasador al SUA în Afganistan), dădea publicităţii o hartă cu noile graniţe ale statelor Europei, care ar fi trebuit modificate în virtutea intereselor strategice de după căderea blocului comunist.

Adică înţelegerea de la Malta. Pe scurt, se preconiza că: Scoţia devine independentă; o parte a Irlandei de Nord se uneşte cu Republica Irlanda; Bretania se desprinde de Franţa; Ţara Bascilor şi Catalunia se desprind de Spania; Italia se divide în zona de nord şi zona de sud; Belgia se divide în Flandra şi Wallonia; Cehoslovacia se rupe în două; Kaliningrad va fi o zonă autonomă în cadrul Rusiei; Kosovo se alipeşte Albaniei; Transilvania devine parte a Ungariei; actualele judeţe Dolj, Caraş-Severin şi Timiş se desprind de România şi devin o ţară a ţiganilor; partea vestică a Basarabiei revine României; partea estică a Basarabiei, inclusiv Transnistria, devin zona autonomă “Dniester” în cadrul Ucrainei.

Publicaţia franceză “L’evenement de Jeudi” arată harta mai sus menţionată, în octombrie 1992. Peste România de sud-vest scrie “Ţigani”. Un asemenea document primise Ceauşescu şi despre el vorbea şi generalul Chelaru.

Ce spune harta şi ce s-a întâmplat

Iată paralele dintre datele hărţii mai sus amintite şi evenimentele de pe bătrânul continent, din 1990 până astăzi:
- În 1993 Cehoslovacia a dispărut de pe harta lumii şi au apărut Cehia şi Slovacia. Paşnic.
- Divizarea Iugoslaviei, aşa cum vorbea documentul, a fost efectul unui şir de conflicte armate începând cu 1990, când Germania recunoaşte prima independenţa Sloveniei şi Croaţiei. În 1991 începe războiul dintre sârbi şi croaţi, iar în 1992 cel dintre sârbi şi bosniaci.
- În 1996 mafia albaneză preia controlul traficului de droguri din Balcani.

- În 1999 au loc bombardamentele NATO din Serbia.
-În februarie 2008 Kosovo îşi declara independenţa faţă de Serbia, cu recunoaşterea UE şi SUA. Este foarte posibil să se unească cu Albania în următoarea perioadă.

- În noiembrie 2007, premierul regional scoţian Alex Salmond, şeful Partidului Naţional Scoţian (SNP), a vorbit pentru prima oară despre un calendar de separare de Marea Britanie şi a prezis că Scoţia va fi independentă peste 10 ani, respectiv în 2017. Salmond a promis organizarea unui referendum asupra independenţei Scoţiei înainte de alegerile regionale din 2011.
- În noiembrie 2007, flamanzii din Belgia au aprins scânteia scindării – deputaţii flamanzi au votat o lege care vizează reducerea drepturilor de vot ale francofonilor. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară de la independenţa Belgiei, în 1830.
- În vara anului 2009, guvernul Berlusconi a fost zguduit de un scandal care a readus în actualitate ideea secesiunii dintre sudul şi nordul Italiei.

- “Eliberarea” bretonilor, consideraţi urmaşi ai celţilor veniţi din insulele britanice, de sub “opresiunea franceză”, este susţinută de Armata Revoluţionară Bretonă, care şi-a început activitatea încă de la începutul anilor 1970. Născută ca o copie fidelă a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), organizaţia bretonă aparţine aripii extremiste a mişcării naţionaliste Emgann, mişcare al cărei obiectiv este independenţa Bretaniei faţă de Franţa.

- În anul 2009, locuitorii din mai multe zone ale Cataloniei au participat la un referendum “simbolic” privind independenţa acestei regiuni faţă de Guvernul de la Madrid.

- “Situaţia din Craiova a scăpat de sub control şi cred că nu mai poate fi stăpânită. Nu mai ai curaj să ieşi seara pe stradă”. Afirmaţia aparţinea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Preoteasa, şi era legată de escaladarea luptelor de stradă între clanurile mafiote din Bănie în ultimele luni ale anului 2007. Au urmat anii 2008 şi 2009, când războaiele dintre clanurile de ţigani din Craiova s-au derulat chiar în centrul oraşului, lângă Tribunalul Judeţean, în plină zi.

Chelaru: “Oltenia urma să se desprindă de România în decembrie 2000″

Generalul Mircea Chelaru: “La vremea respectivă (octombrie 2000) aveam informaţii precise despre enclavizarea sudului Olteniei, şi nu numai, de comunităţi compacte de ţigani, cu implicarea unor structuri de tip mafiot. Pe vreme de pace, rolul armatei e acela de a produce starea de descurajare a unor potenţiali agresori. Tocmai în acest sens am convocat acea conferinţă de presă, pentru a descuraja, pentru a atrage atenţia acelor structuri că se ştie despre ele şi că există modalităţi de anihilare a lor. Demisia mea a fost legată de acea declaraţie. Regret că am avut dreptate. Fenomenul enclavizării e real. Oltenia urma să se desprindă oficial de România în decembrie 2000, iar Strehaia urma să devină capitala enclavei. Din câte ştiu, nu s-a renunţat încă la acest plan. În România s-au făcut şi se fac greşeli politice ce intră în categoria erorilor istorice, care, tare mă tem, nu se vor putea spăla decât cu sânge”.

Generalul Mircea Chelaru, născut în 1949, este doctor în ştiinţe militare şi a absolvit – pe lângă Şcoala Superioară de Ofiţeri şi Academia Militară din România – Colegiul de Studii Strategice şi Economice de Apărare din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” din Germania, precum şi cursuri internaţionale de drept militar. În anul 1990 a fost director al Diviziunii III de contraspionaj la Serviciul Român de Informaţii. A fost şeful Marelui Stat Major al Amatei în anul 2000. Din anul 2008 este general cu 4 stele, în rezervă.

De ce a dispărut Dosarul Baloteşti?

Din informaţiile pe care le deţinem, spionul român care i-a adus lui Iulian Vlad şi, prin acesta, lui Ceauşescu, acele date de la Malta, în 1989, a decedat în catastrofa aeronautică de la Baloteşti. Cităm declaraţia unei persoane care cunoaşte detalii din interiorul sistemului: “Omul care a adus informaţiile de la Malta în 1989 se afla în Airbusul care s-a prăbuşit la Baloteşti în 1995. Nu a fost un accident aviatic, a fost un act terorist, o execuţie, era vizată chiar persoana care era implicată în acţiunea românească de spionaj de la Malta”. O aeronavă cu destinaţia Bruxelles s-a prăbuşit, la 31 martie 1995, în jurul orelor 9, în apropierea Aeroportului Internaţional Bucureşti – Otopeni, după aproximativ două minute de la decolare. În accident şi-au pierdut viaţa toţi membrii echipajului, cei 49 de pasageri, majoritatea belgieni, inclusiv consulul Ambasadei Belgiei la Bucureşti, dar şi funcţionari ai Comisiei Europene. Aeronava, fabricată în 1987, aparţinea Companiei TAROM şi efectua zboruri regulate pe ruta Bucureşti – Bruxelles.

Desigur, este greu de crezut că în România am putea asista la o asemenea desfăşurare complexă de forţe, ca în filmele de spionaj, dar… Ce scria presa în 20 mai 2008: “Dosarul celei mai mari catastrofe aviatice din România, accidentul de la Baloteşti, este de negăsit. Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să afle cum au dispărut documentele, înainte ca procurorii să se pronunţe asupra cauzelor care au dus la catastrofa aviatică”. Timp de mai multe luni au fost luate la puricat arhivele Parchetelor Tribunalului şi Curţii de Apel Bucureşti, dar şi cele ale Parchetului Curţii Supreme.

Verificările au dus la concluzia că dosarul accidentului aviatic nu a fost soluţionat de niciunul din aceste parchete. Cât despre dosarul în sine, acesta s-a evaporat din arhivele celor trei unităţi de Parchet, care au preluat, pe rând, frâiele investigaţiei. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca procurorii să reconstituie documentele care lipsesc. Nu s-a specificat cum să le reconstituie…
România a scăpat, deocamdată, de liniile noii ordini europene trasate pe această hartă blestemată. Reamintim, însă, o idee aristotelică, conform căreia o comunitate în care dispare Justiţia este pe cale de disoluţie, în contextul în care România este în acest moment cel mai corupt stat din Uniunea Europeană, iar nivelul de trai este în prăbuşire.

Ţara prăbuşită, economia devastată, valorile noastre spirituale defăimate

Imediat după evenimentele din decembrie 1989, în peisajul mediatic au apărut voci care au început să ne răstălmăcească istoria, minimalizând şi denaturând faptele de glorie ale înaintaşilor, să ne defăimeze personalităţile devenite simboluri şi valori ale spiritualităţii româneşti şi, în general, să-i prezinte pe români ca un popor necivilizat, fără cultură, fără demnitate. La început, mai timide, aceste atacuri au crescut, treptat, în agresivitate, ajungându-se ca, astăzi, ele să devină un fapt obişnuit, de care nu se mai simt deranjaţi nici măcar cei direct vizaţi, adică românii. Constrânşi să se îngrijească de propria existenţă, sub presiunea unui individualism impus aproape cu brutalitate de activiştii neoliberalismului postdecembrist, mulţi dintre ei nu şi-au mai dat seama că în România se instaura, cu fiecare acţiune politică sau aşa-zisă reformă administrativă, economică, culturală etc., un regim de ocupaţie.

N-au sesizat, deşi s-au străduit unii să le deschidă ochii, că atacurile din ce în ce mai virulente asupra valorilor noastre culturale au fost gândite tocmai să înlesnească realizarea acestui obiectiv. În acest scop, trebuiau demolaţi stâlpii de rezistenţă ai unităţii şi coeziunii poporului, ai credinţei sale strămoşeşti, ai dorinţei sale de a trăi într-o ţară liberă şi independentă, în care să se simtă stăpân pe munca şi bogăţiile sale, valori pentru care şi-au dat viaţa generaţii întregi de înaintaşi.

Mulţi au fost duşi în eroare de aceste atacuri perfide, ajungând chiar să creadă că trecutul istoric al poporului român, în spiritul căruia au fost educate atâtea şi atâtea generaţii de români, ar fi fost glorificat, artificial, de propaganda comunistă. Campania furibundă de condamnare a fostului regim, ce a reprezentat, practic, suportul ideologic al acţiunilor de demolare a structurilor instituţionale ale statului, s-a dovedit a fi extrem de benefică şi pentru propaganda denigratoare îndreptată împotriva valorilor definitorii ale neamului românesc.

A trebuit, însă, să treacă 20 de ani, să vedem ţara prăbuşită, cu economia devastată, cu bogăţiile ei în mâna a tot felul de aventurieri străini, cu valorile noastre spirituale defăimate, cu învăţământul, cultura, sănătatea şi chiar vitalitatea poporului grav afectate, ca să ne dăm seama că tot ceea ce a început în acel decembrie nefericit pentru poporul român n-a fost nimic altceva decât o agresiune de mari proporţii, care continuă şi în prezent şi care nu are alt scop decât să ne piardă ca neam, pentru ca aceste teritorii şi cine o mai rămâne pe ele să ajungă pentru totdeauna sub stăpânire străină.

Sursa: IonCoja.ro

_____________________________________________________________________________________________________

COMUNICAT DE PRESA
STOP !

Conducerea centrala a PSR isi exprima inca o data ingrijorarea si
dezacordul fata de politicile de instrainare a resurselor naturale,
duse de cei care in ultimii 23 de ani s-au tot rotit pe la guvernare.
Pozitia noastra este clara. Aceste resurse ar trebui exploatate avand ca actionariat poporul roman,
iar profiturile realizate sa distribuie bunastarea la nivel social si nu sa o concentreze in buzunarele catorva actionari privati,
de oriunde ar fi ei.
O companie privata ar putea executa in aceasta situatie cel mult o prestare de servicii si nu sa devina administratorul resurselor.

PARTIDUL SOCIALIST ROMAN

CONSILIER DE PRESA,
SAMIR OANCĂ