Partidul Socialist Roman

ISTORIE SI PROGRAM

.

Bazele constituirii Partidului Socialist Roman

Reperele istorice

1871 – 1872
Crearea primelor cercuri socialiste.

1885 – 1886
In „Revista Sociala” apare studiul lui C.D.Gherea „Ce vor socialistii romani?”; la sfarsitul anului s-a publicat si programul cercurilor socialiste.

1888
Alegeri parlamentare; a fost ales primul deputat socialist in parlament.

1902
Apare primul numar al gazetei „Romania Muncitoare” (seria 1), „organ politic saptamanal”, editat de cercul socialist cu acelasi nume.

1906
Apare manifestul Cercului socialist „Romania Muncitoare” intitulat „Patruzeci de ani de saracie, de robie si rusine”.
Prima Conferinta generala a sindicatelor si cercurilor socialiste la Bucuresti;
Se creeaza Comisia Generala a Sindicatelor din Romania.

1907
Crearea „Uniunii Socialiste din Romania”, organizatie politica centralizata a miscarii socialiste.

1914
Primul razboi mondial.

1918
Partidul Social-Democrat isi schimba denumirea in Partidul Socialist din Romania.
Partidul Socialist din Romania adopta un program politic cunoscut ca „Declaratia de principii” din 1918.

1921
Congresul general al Partidului Socialist.
Se voteaza transformarea partidului in Partidul Comunist din Romania (pana in 1922, Partidul Socialist Comunist din Romania).

1922
Conferinta generala a tineretului din Romania, la Bucuresti.
Crearea Uniunii Tineretului Socialist (din 1924, Uniunea Tineretului Comunist).

1924
P.C.R., U.T.C. si alte organizatii revolutionare sunt scoase in afara legilor.

1927
Congresul „Federatiei Partidelor Socialiste din Romania”.
Se creeaza, prin unificarea acestora, Partidul Social-democrat din Romania.

1938
Crearea Partidului Socialist Taranesc.

1939
Al doilea razboi mondial.

1947
Congresul XVIII al P.S.D.R.;
Se hotareste unificarea cu P.C.R. in vederea realizarii unitatii politice a clasei muncitoare.

1948
Congresul I al P.M.R. (Congresul al VI-lea al P.C.R.), care consfinteste unificarea P.C.R. cu P.S.D.R. si crearea partidului unic al clasei muncitoare.

1989
Evenimentele din decembrie.

1992
Crearea Partidului Socialist Roman. La 120 de ani de la crearea primelor cercuri socialiste s-a nascut din suferinta si speranta poporului roman un partid nou, partidul socialistilor romani.

1996
Primul Congres al Partidului Socialist Roman

2001
La inceputul secolului XXI si al mileniului al III-lea, la 130 de ani de la crearea primelor cercuri socialiste, dupa decenii tulburatoare, dupa ani si ani de suferinte si speranta de mai bine, socialistii romani, reorganizati intr-un partid nou, sunt si raman flacara vie a iubirii de neam si tara.

Directii de actiune

1. Partidul Socialist Roman este o formatiune politica noua, care isi propune sa promoveze si sa apere interesele muncitorilor, taranilor, intelectualilor, mestesugarilor, oamenilor de afaceri, tinerilor si varstnicilor, ale celor care printr-o activitate sociala utila creeaza valori materiale si spirituale, ale tuturor cetatenilor care isi intemeiaza existenta prin munca.

2. La Partidul Socialist Roman poate sa adere orice cetatean roman, indiferent de profesiune, sex, religie, rasa, nationalitate, toti oamenii cinstiti si de buna credinta care doresc sa actioneze in numele idealurilor socialismului stiintific pentru binele patriei si prosperitatea cetatenilor ei.

3. Partidul Socialist Roman va actiona pentru separarea puterilor in stat, pentru apararea principiilor pluralismului politic si pluripartitismului, a dreptului la exprimarea deschisa a convingerilor politice, filosofice si religioase, pentru respectarea Constitutiei si a legilor tarii si pentru apararea integritatii teritoriale, independentei si suveranitatii Romaniei.

4. Partidul Socialist Roman respinge orice dictatura sau regim totalitar, asuprirea sociala si nationala, extremismul, ideile revansarde, terorismul si fascismul.

5. Partidul Socialist Roman militeaza pentru o sincera si ampla conlucrare cu partidele de stanga, centru-stanga, cu sindicatele, cu toate fortele progresiste si democratice ale tarii si pentru unitatea miscarii muncitoresti si socialiste din Romania,

6. Partidul Socialist Roman este receptiv la tot ce este inaintat si valoros in circuitul universal de idei, respinge dogmatismul, exclusivismul conceptual si ideologic, combate orice tendinta de impunere a unei teorii sau doctrine unice cu drepturi hegemonice si se inspira din experienta si gandirea miscarii socialiste si democratice internationale si va actiona pentru a fi membru al Internationale Socialiste.

7. Partidul Socialist Roman va actiona pentru reconstruirea structurala a partidului la nivel central si local. Va urmari ca in 2.3 ani sa se realizeze o reala structura nationala prin constituirea unor organizatii de partid puternice in toate judetele tarii.

8. Partidul Socialist Roman va actiona pentru realizarea Polului socialist din Romania in viitorul apropiat, pe baza principiului unitatii in diversitate, ca o puternica grupare politico-sociala a fortelor de stanga.

9. Partidul Socialist Roman va milita permanent pentru ridicarea nivelului de trai al poporului roman. Saracia poate fi inlaturata din viata romanilor prin munca. Si, in acelasi timp, bogatia va fi o urmare fireasca a muncii cinstite.

10. Partidul Socialist Roman va milita pentru asezarea adevarului si bunului-simt la baza vietii fiecarui cetatean roman. Legea va fi lege!

11. Partidul Socialist Roman va participa in campaniile electorale urmatoare ca o forta politico-sociala de dimensiune nationala, ca partid al demnitatii romanesti si al dreptatii sociale.

12. Partidul Socialist Roman va urmari cu hotarare si va asigura construirea partidului ca partid socialist european, autentic si modern. Partidul va milita pentru integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice, ca stat european, stat al democratiei mileniului III, in care se respecta drepturile omului.

13. Elaborarea unui Studiu critic privind evolutia miscarii socialiste in Romania, in doua mari etape, astfel:

13.1. Evolutia miscarii socialiste de la 1871-1872 pana la 1918.
13.2. Evolutia miscarii socialiste de la 1918 pana la 1992

Politica economica

Economia nationala

1. Partidul Socialist Roman sustine dezvoltarea economiei nationale in conditiile existentei mai multor forme de proprietate si a unei reale protectii sociale si lupta pentru combaterea somajului si inflatiei si pentru protejarea avutiei nationale.

2. Partidul Socialist Roman sprijina redresarea economiei nationale, crearea unei economii moderne si eficiente, descentralizate si diversificate, bazata pe cerere si oferta cu interventia adecvata a statului si pluralismul formelor de proprietate: de stat, cooperatista. Asociativa, privata si mixta. Toate formele de proprietate sunt menite sa contribuie la binele social al fiecarui individ.

3. Partidul Socialist Roman militeaza pentru socializarea progresiva a mijloacelor de investitii, de productie si de schimb; suntem pentru democratie economica, deoarece acesta este caracterul distinctiv al socialismului, care isi propune binele comun si nu profitul individual, suntem pentru o economie de piata socialista. Scopul final este cresterea bunastarii poporului roman pe baza modernizarii economiei nationale.

4. Partidul Socialist Roman va urmari ca alaturi de clasa marilor capitalisti sa se creeze si sa se dezvolte o puternica clasa de mijloc, o clasa a intreprinzatorilor mici si mijlocii. In acest scop, Partidul Socialist Roman militeaza pentru formarea, promovarea si consolidarea capitalului autohton.

Industria

1. Partidul Socialist Roman militeaza pentru continuarea restructurarii industriei prin renuntarea la unele ramuri si subramuri industriale. Suntem impotriva faramitarii nejustificate a marilor intreprinderi industriale, agricole, de constructii, care in prezent sunt competitive. In tarile occidentale dezvoltate domina intreprinderi gigant in jurul carora graviteaza micile firme. Trebuie promovata o politica de retehnologizare, modernizare si de ridicare a nivelului de calitate si competitivitate a industriei romanesti. Acordam un sprijin deosebit dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

2. Partidul Socialist Roman nu exclude privatizarea in mica industrie, a serviciilor catre populatie, in comert, turism etc. Transporturile, telecomunicatiile, serviciile financiar-bancare, de asigurare, turismul, prestarile de servicii catre populatie, unitatile publice, gospodaria comunala vor trebui extinse si modernizate, atat prin investitii de stat, cat si prin initiativa particulara. Privatizarea trebuie sa fie o sursa suplimentara de dezvoltare, de creare de noi locuri de munca si nu o cale de imbogatire rapida, prin specula si jaf, prin cresterea somerilor.

Agricultura

1. Agricultura constituie un obiectiv central al politicii Partidului Socialist Roman, scopul final fiind formarea unor structuri viabile, adaptate realitatilor romanesti, care sa raspunda necesitatilor unei culturi intensive – moderne, de mare randament. Suntem pentru exploatari agricole mari, care pot beneficia de avantajele progresului tehnic si ale tehnologiilor moderne, precum si de sistemele de irigatii.

2. Partidul Socialist Roman respecta si apara dreptul de proprietate, sprijina consolidarea gospodariilor individuale si transformarea acestora in ferme moderne. Statul va urmari ca pamantul sa fie lucrat eficient, acordand in acelasi timp sprijin taranilor prin acordarea de credite fara sau cu dobanzi scazute, posibilitatea cumpararii sau inchirierii de utilaje agricole.

3. Partidul Socialist Roman va actiona pentru extinderea formelor cooperatiste ca societati agricole asociative, in care oamenii isi pastreaza dreptul la proprietate.

4. Sustinem mentinerea si intarirea gospodariilor de stat ca mari unitati producatoare de marfa, care sa contribuie la aprovizionarea populatiei cu cereale, carne, lapte, oua, legume, fructe etc. Intreprinderile de mecanizarea agriculturii trebuie sa deserveasca cu mijloace tehnice si personal calificat toate tipurile de gospodarii existente in zona respectiva, la preturi avantajoase si in timp optim.

5. Suntem adeptii crearii unei industrii alimentare moderne, a accentuarii procesului de integrare a productiei agricole cu industria alimentara, de la forme simple, organizate de cooperativele agricole (asociatiile agricole) sau prin crearea de intreprinderi locale care sa prelucreze produsele agroalimentare.

Domeniul comertului exterior

1. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea relatiilor de comert exterior cu toate statele lumii. Nu suntem de acord ca Romania sa fie transformata intr-o anexa sau colonie “moderna”.

2. In politica comerciala externa vom promova interesele fundamentale ale tarii. Suntem impotriva transferului in strainatate a oricarei parti a venitului national creat in Romania. Suntem pentru realizarea unei balante comerciale si de plati echilibrate.

3. In domeniul comertului exterior sustinem promovarea criteriilor de rentabilitate si eficienta si structurarea lui in stransa corelatie cu evolutia ramurilor economice, cu specializarea realista a tarii in diviziunea internationala a muncii, avandu-se in vedere satisfacerea cu prioritatea a necesitatilor populatiei. Politica economica externa va urmari, pe de o parte angajarea suplimentara prin export a capacitatilor interne de productie si a ofertei de munca, iar pe de alta parte completarea din import a necesarului de resurse naturale, energie, tehnologie, bunuri de consum etc.

Domeniul financiar-bugetar

1. In domeniul financiar-bugetar Partidul Socialist Roman se pronunta pentru o politica de echilibru intre venituri si cheltuieli ca una din caile principale de combatere eficienta a spiralei inflatiei.

2. Statul nu trebuie sa-si constituie resursele bugetare de la muncitori, tarani si functionari cu venituri mici, ci, mai ales, de la agentii economici care realizeaza profituri.

3. In politica de credite Partidul Socialist Roman este pentru practica dobanzilor moderate. In cazul producatorilor agricoli, a micilor meseriasi si producatori este nevoie de o politica de credite preferentiale, fara sau cu dobanzi scazute. In optica noastra, recurgerea la credite externe trebuie conditionata de realizarea de obiective si actiuni care sa aiba capacitatea de a-si procura propriile resurse pentru rambursarea ratelor si dobanzilor.

4. Pe masura asezarii economiei romanesti pe principiile eficientei, a crearii unei structuri economice competitive, se va urmari trecerea la convertibilitatea leului, in conditii de echilibru economic, monetar si financiar, intern si extern.

Politica sociala

1. Politica sociala este o premiza esentiala a dezvoltarii economiei si nu doar o consecinta a ei. Societatea are obligatii si raspunderi fata de fiecare membru al ei si de aceea trebuie stabilite masuri pentru rezolvarea intereselor tuturor categoriilor sociale.

2. Acordam atentie formelor si metodelor clasice de protectie sociala:

2.1. Indemnizatia de somaj;
2.2. Indexarea salariilor si pensiilor in mod real, in conditiile unei inflatii nule;
2.3. Salariul minim etc.

3. Partidul Socialist Roman isi va orienta politica sociala spre ridicarea nivelului de trai al populatiei, atat in sfera cresterii cantitative si a modernizarii structurii consumului de bunuri si servicii, cat si in directia ridicarii calitatii muncii si vietii poporului.

4. Considera de o deosebita importanta asigurarea protectiei consumatorului in raport cu producatorul de bunuri si servicii.

5. Partidul Socialist Roman va actiona permanent, trimestrial, pentru asezarea pensiilor intr-un raport corespunzator cu salariile existente in fiecare domeniu de activitate. Pentru pensionari nu mai este timp de experimente. Acordarea pensiei, ca drept al pensionarilor, este obligatia generatiilor active de astazi si de maine.

6. Militam ferm pentru:
6.1. Promovarea reala a valorilor pe criterii de competenta si eficienta.
6.2. Garantarea locului de munca si reducerea la maxim a somajului si eliminarea somajului ambilor soti dintr-o familie.
6.3. Imbunatatirea conditiilor de munca.
6.4. Crearea conditiilor de integrare in munca a tinerilor.
6.5. Protectia persoanelor handicapate si a persoanelor care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca.
6.6. Garantarea unor conditii tot mai buna de odihna si sanatate, de refacere a capacitatii de munca.
6.7. Imbunatatirea asistentei medicale.
6.8. Gratuitatea medicamentelor pentru copii, elevi, studenti, cetateni cu salarii mici si pensionari.
6.9. Asigurarea materiala de batranete, boala sau incapacitate de munca.
6.10. Asigurarea de locuinte pentru tineret si cetatenii cu venituri reduse.
6.11. Mentinerea unor chirii in limite accesibile pentru spatiul rational de locuinta.
6.12. Gratuitatea invatamantului de toate gradele, asigurarea unei biblioteci minime formate din manuale de buna calitate, gratuite si netransmisibile, dotari de invatamant de buna calitate, care sa asigure pregatirea temeinica pentru activitatea de dupa absolvire, in paralel cu luarea unor masuri pentru a se elimina plata de catre Romania a formarii de forta de munca gratuita care emigreaza.
6.13. Reducerea taxelor lunare si cresterea contributiei statului la intretinerea creselor si gradinitelor.
6.14. Luarea de masuri pentru imbunatatirea situatiei orfelinatelor, caselor de copii, internatelor si caminelor de batrani.
6.15. Instituirea unor masuri legislative care sa protejeze familia si sa ocroteasca mama, tatal si copilul, acordandu-se concedii platite pentru ingrijirea copiilor pana la implinirea varstei de doi ani.

Statul de drept si societatea civila

Statul

1. Partidul Socialist Roman va actiona pentru respectarea Constitutiei si a legilor tarii de catre membrii si simpatizantii sai, in paralel cu actiunea prin toate mijloacele legale pentru perfectionarea cadrului juridic, care sa fie cat mai apropiat de interesele celor ce muncesc in mod cinstit.

2. Partidul Socialist Roman militeaza pentru ca Romania sa fie republica prezidentiala.

3. In conceptia Partidului Socialist Roman statul trebuie sa aiba la baza principiul separatiei puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca, in paralel cu dezvoltarea altor institutii care apara principiile democratiei. Statul poate fi un instrument de slujire devotata si de aparare egala a intereselor tuturor categoriilor de cetateni, de participare activa la democratizarea intregii vieti a tarii.

Tineretul

4. Partidul Socialist Roman acorda o atentie deosebita atragerii tineretului la idealurile construirii societatii viitorului in Romania. Partidul va milita pentru ca tinerii sa aiba sanse egale in formarea lor profesionala si pentru viata, pentru crearea de noi locuri de munca si preintampinarea somajului in randul tinerilor, pentru protejarea familiilor tinere si a dreptului tinerilor la libera circulatie peste hotare.

Afirmarea femeilor

5. Partidul Socialist Roman va milita pentru afirmarea femeii in viata social-economica si politica, pentru restabilirea deplinei lor egalitati in drepturi, pentru punerea in valoare a capacitatilor de munca si a spiritului lor gospodaresc si pentru promovarea in functii de raspundere potrivite aptitudinilor, posibilitatilor, calitatilor umane si profesionale de care dispun.

Minoritati nationale

6. Partidul Socialist Roman sustine deplina egalitate in drepturi a tuturor minoritatilor nationale, participarea lor la exercitarea puterii politice, asigurarea conditiilor pentru afirmarea acestora pe plan cultural si spiritual; partidul va actiona pentru ca minoritatile nationale sa beneficieze de aceleasi drepturi si indatoriri cu cetatenii de nationalitate romana.

7. Partidul Socialist Roman combate hotarat orice manifestare de rasism, sovinism, nationalism, revizionism, separatism, iredentism, antisemitism, xenofobie, orice tendinte de exclusivism sau extremism national.

Sanatatea

8. Partidul Socialist Roman considera ca se impune o modernizare reala a sistemului asigurarii asistentei medicale si militeaza pentru dezvoltarea sistemului de asigurari de sanatate si a unitatilor de asistenta medicala, publice si particulare.

9. Partidul Socialist Roman militeaza pentru ca intreaga populatie trebuie sa aiba acces garantat la servicii medicale corespunzatoare si de calitate.

Sportul

10. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea bazelor sportive si asigurarea unor conditii materiale corespunzatoare pentru practicarea educatiei fizice si a sportului in Romania.

11. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul educatiei fizice si-a sportului in formarea personalitatii si a dezvoltarii fizice a tineretului, precum si in pastrarea sanatatii populatiei.

12. Partidul Socialist Roman se pronunta cu fermitate impotriva transformarii sportului intr-un mijloc de dezbinare intre membrii societatii, este impotriva violentei verbale si fizice, a folosirii arenelor sportive ca terenuri de lupta. In mod egal se pronunta impotriva fortarii performantei sportive prin mijloace nesanatoase.

Turismul si drumetiile

13. Turismul este o forma de viata a omului liber. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul turismului in viata omului contemporan si militeaza pentru realizarea unui sistem national de turism. Reteaua turistica nationala, in conceptia noastra, trebuie sa se integreze in mod armonic in sistemul turistic european si mondial.

14. Partidul Socialist Roman considera ca toti cetatenii romani trebuie sa poata beneficia de servicii turistice de buna calitate.

15. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul deosebit al drumetiilor in cunoasterea frumusetilor patriei, a monumentelor si locurilor istorice.

Protectia mediului natural

16. Partidul Socialist Roman apreciaza ca protectia mediului natural este o mare problema a prezentului si viitorului si militeaza pentru refacerea si insanatosirea mediului inconjurator, pentru valorificarea echilibrata a resurselor naturale. Combaterea poluarii si degradarii apelor, solului si aerului, precum si conservarea ecologica a mediului natural sunt, in conceptia noastra, datorii vitale ale generatiei noastre fata de generatiile ce vin.

17. Partidul Socialist Roman va actiona pentru o reala protectie a spatiului natural geografic si a produselor destinate alimentatiei populatiei.

Servicii pentru populatie

18. Partidul Socialist Roman militeaza pentru un sistem corespunzator, diversificat, de buna calitate al serviciilor pentru populatie, care sa asigure ocuparea fortei de munca disponibilizate.

19. Statul trebuie sa asigure servicii civilizate populatiei (colectarea taxelor si impozitelor, relatiile cu publicul etc.).

Armata si ordinea publica

20. Partidul Socialist Roman considera ca armata este un factor esential de educare patriotica si cultivare a constiintei nationale, de stabilitate sociala si echilibru national, un garant al apararii intereselor neamului si integritatii teritoriale, al independentei si suveranitatii tarii.

21. Partidul Socialist Roman va actiona consecvent pentru asigurarea conditiilor juridice, politice, morale si materiale pentru ca organele de drept ale statului sa-si poata indeplini atributiile ce le revin in asigurarea linistii si securitatii publice si individuale, a proprietatii, in combaterea criminalitatii, speculei, coruptiei, vagabondajului si prostitutiei, a furtului si distrugerii avutului obstesc si individual etc.

Biserica

22. Partidul Socialist Roman se pronunta pentru mentinerea separarii bisericii de stat, concomitent cu asigurarea deplinei libertati a organizarii activitatii religioase, cu exceptia celor care contravin Constitutiei si legilor tarii.

23. Partidul Socialist Roman apreciaza ca biserica a avut un rol pozitiv in istorie in apararea fiintei nationale si a culturii la aceste fruntarii ale Europei.

Justitia

24. Partidul Socialist Roman militeaza ca Parlamentul sa elaboreze legi care sa intareasca autoritatea organelor judecatoresti, de politie si jandarmerie; de asemenea, pentru apararea secretului de stat si militar si pentru inasprirea sanctiunilor si pedepselor celor care incalca legile tarii.

Sindicatele

25. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul sindicatelor in apararea intereselor celor ce muncesc si militeaza pentru dezvoltarea colaborarii cu acestea.

Politica in domeniul culturii

Invatamantul

1. Dezvoltarea invatamantului de toate gradele ocupa un loc central in strategia partidului. Subliniem rolul hotarator al invatamantului in formarea si cultura generala a oamenilor, in procesul educatiei permanente, in cresterea nivelului de cultura si civilizatie al societatii romanesti. Suntem adeptii unui invatamant general de masa, laic.

2. Partidul Socialist Roman militeaza pentru un invatamant modern, diversificat, deschis, adaptat cerintelor individului si societatii.

3. Invatamantul trebuie sa pregateasca cu precadere cetateni utili tarii. Invatamantul trebuie sa aiba in vedere cu precadere formarea creativitatii elevilor.

Stiinta

4. Partidul Socialist Roman acorda creatiei stiintifice romanesti o deosebita importanta si va actiona consecvent pentru integrarea sa deplina in viata stiintifica internationala. Vor fi stimulate si sprijinite dotarea si activizarea sistemului institutelor de cercetare si infiintarea altora noi, sporirea potentialului uman si precizarea clara a statutului personalului de cercetare, astfel incat sa se impiedice exodul de inteligenta si creativitate romaneasca peste hotare.

5. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice romanesti, atat a cercetarii fundamentale cat si a celei aplicative pentru a determina relansarea activitatea economica din romania Cercetarea si inovarea tehnica si stiintifica trebuie sa inceapa de pe bancile scolii si sa ramana o componenta permanenta a vietii active.

Cultura si arta

6. In conceptia Partidului Socialist Roman, activitatea culturala trebuie sa se bucure de conditii materiale, sociale si organizatorice necesare asigurarii autonomiei actului de creatie, inclusiv prin subventii din partea statului. Ne pronuntam pentru descurajarea oricarei incercari de a utiliza cultura si arta pentru manipularea in scopuri politice a societatii.

7. Partidul Socialist Roman va incuraja si sprijini activitatea de creatie in toate domeniile artei (literatura, teatru, muzica, arte plastice, film etc.) si va promova o reala competitie a valorilor.

8. Partidul Socialist Roman considera ca fiecare cetatean al tarii are dreptul la exprimarea si difuzarea libera a opiniilor sale, prin cuvant scris sau imagine.

9. Informarea, circulatia neingradita a ideilor si dialogul, componente fundamentale ale unei opinii publice diversificate, dinamice si independente, exprimate intr-o presa libera si responsabila, reprezinta in viziunea partidului componente ale democratiei societatii romanesti. In acest scop, partidul considera necesara crearea cadrului juridic cerut de asigurarea unei autentice libertati a presei, a radioului si televiziunii, a mijloacelor de comunicare in masa in general.

10. Partidul Socialist Roman apreciaza rolul culturii in afirmarea si pastrarea identitatii nationale si militeaza pentru valorificarea patrimoniului cultural al tarii, traditie culturale si a creatiei artistice contemporane.

11. Partidul Socialist Roman militeaza pentru participarea activa a Romania in circuitul cultural si informationale european si mondial.

Politica externa

1. Partidul Socialist Roman apreciaza ca in politica externa trebuie promovat cu consecventa interesul national. Apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei sunt elemente care definesc lupta de veacuri a poporului roman.

2. Partidul Socialist Roman sustine promovarea unei politici externe de larga deschidere spre lume, de buna vecinatate, de pace si prietenie cu toate popoarele, intemeiata pe principiile dreptului international, de respectarea angajamentelor si a tratatelor internationale.

3. Partidul Socialist Roman considera ca interesele nationale ale Romaniei pot fi promovate printr-o politica externa coerenta, dinamica si flexibila.

4. Partidul Socialist Roman militeaza pentru integrarea Romaniei in structurile politice, economice si de securitate ale Uniunii Europene.

5. Partidul Socialist Roman sustine participarea activa si responsabila a Romaniei in activitatea desfasurata ca membru in toate organismele internationale.

6. Partidul Socialist Roman militeaza pentru dezvoltarea relatiilor cu romanii din afara granitelor tarii.

7. Partidul Socialist Roman va promova in activitatea sa internationala dezvoltarea relatiilor de colaborare, intemeiate pe respectarea stricta a independentei si autonomiei sale, cu partidele socialiste, comuniste, social-democrate, progresiste si democratice din toate tarile lumii.

Presedinte,
Vasile Orleanu